Alexander Strijbos begon StrongerThanEver drie jaar terug. Doelstelling: mensen die – op wat voor manier dan ook – met de ziekte kanker te maken hebben, verenigen en aan het sporten krijgen. ,,En het belangrijkste is dat het niet om de negativiteit rond de ziekte gaat. Het gaat juist om de verbroedering en de verbinding die we met elkaar maken.”

Strijbos zelf kreeg een aantal jaar terug te horen dat hij lymfeklierkanker had, gecombineerd met een lymfoom, Toen hij werd gediagnostiseerd met de ziekte, zei hij meteen dat hij sterker terug zou komen dan ooit. Inmiddels is hij nog niet genezen verklaard, maar lijkt hij wel schoon. ,,Dat werd mijn motto in het leven. Ik heb geprobeerd om de ziekte in iets positiefs om te zetten. Ik weet niet of dat bijzonder is, maar het is in ieder geval mijn aanvalsmodus geweest. En daarmee mijn redding.”

Eén van de dingen die Strijbos deed toen hij ziek was, was dus het opzetten van StrongerThanEver, inmiddels drie jaar geleden. ,,We begonnen in Blijburg en toen kwam er zo’n 20 man. Allemaal vrienden en familie. Vorig jaar was dat aantal al verdubbeld en vorige maand deden er 80 mensen mee.”

‘Meedoen’ betekent in dit geval een deelname aan de Bosbaan Triathlon die  eind september in Amsterdam werd gehouden. Overigens was het meer dan het ‘alleen’ maar volbrengen van een triathlon. ,,We proberen elkaar te inspireren. Te motiveren. Heel veel mensen die bijvoorbeeld zelf kankerpatiënt zijn, vinden het vervelend dat er zoveel negativiteit rond het onderwerp hangt. De naargeestige verhalen. Tijdens StrongerThanEver staan deze patiënten, maar ook hun familie, vrienden en andere mensen die er mee te maken hebben, centraal. We laten iedereen zo goed mogelijk in hun eigen kracht zien. We zijn niet op zoek naar de standaard verhalen waar je hoort wie er allemaal is overleden. We weten dat die verdrietige kant er is, maar die hoef je niet altijd te laten zien. En toch zijn het heel emotionele dagen.”

Strijbos hoopt in ieder geval dat de groei die is ingezet met StrongerThanEver, een vervolg krijgt. ,,Dat we blijven groeien. Dat we mensen kunnen blijven stimuleren om sport als een onderdeel van het (herstel)proces te zien. Die mentale boost is enorm belangrijk. En hoe meer mensen bekend worden met wat wij doen, hoe groter we uiteindelijk kunnen worden.”

Dat StrongerThanEver iededere keer weer een speciaal moment is, daar hoeft Strijbos eigenlijk niks voor te doen. ,,Mensen zijn zo blij dat ze mee kunnen doen. En voor hen is het soms ook ‘gewoon’ een sportevenement. Dan zijn ze dus bezig met goed presteren, kunnen ze zenuwachtig zijn omdat ze niet weten wat er op hen afkomt. Iedereen heeft zijn of haar eigen doel, maar iedereen wil zich vooral op een positieve manier neerzetten. Zich concenteren op beter worden en zo vitaal mogelijk blijven.”