Edit: Svenja Thoes is na de race gediskwalificeerd voor het aannemen van ‘outside assistance’.

Svenja Thoes mocht zojuist bovenop het podium plaatsnemen tijdens Ironman Cork. De atlete finishte in 9:24:54 uur en bleef daarmee haar grootste concurrentes – de Engelse Simone Mitchell en de Duitse Laura Zimmerman – voor. Mitchell passeerde de streep 2:56 minuut later als tweede en Zimmerman bekleedde de laatste podiumplaats (+3:51). De voor Nederland uitkomende Lenny Ramsey lag op het moment van schrijven op een elfde plaats (+40:12).

Na het zwemonderdeel waren het de Engelse Chantal Sainter en de Zwitserse Nina Derron die een voorsprong op de rest van de dames genoten. Twee minuten na deze twee koplopers volgde een groepje van drie met onder andere Mitchell. Thoes keek op dit punt tegen 6:30 minuut achterstand op en bevond zich op een zevende positie.

Thoes begon tijdens het fietsen al snel posities goed te maken, maar vooral in de tweede helft van het fietsonderdeel maakte ze ook nog eens veel tijd goed. Zo wisselde Thoes uiteindelijk op slechts zeventien seconden achterstand van de eerste dame – Zimmerman – naar het lopen. Ramsey hing haar fiets als twaalfde terug in de rekken (+36:57).

Al na enkele minuten lopen ging Thoes aan de leiding, waarna ze steeds verder bij Zimmerman en Mitchell – die achter haar de strijd aan gingen om het zilver – vandaan rende. Mitchell leek nog even een dreiging te vormen voor Thoes, maar met nog zo’n vijftien kilometer te gaan maakte Thoes duidelijk dat niemand nog tussen haar en de zege zou komen. Met een marathon van 3:12:33 uur in de benen, tilde Thoes het lint boven haar hoofd als winnares. Zimmerman werd uiteindelijk nog ingehaald door Mitchell, waardoor Mitchell tweede werd en Zimmerman genoegen nam met het brons. Ramsey liep op het moment van schrijven op een elfde plek, zo’n 40 minuten achter de eerste dame.