Syb de Jong en Luna de Bruin grepen zojuist de Nederlandse titel bij de junioren tijdens het NK Duathlon in Spijkenisse. Achter De Jong pakten Jaimy Voogt (+1:09) en Timo Feenstra (+1:56) respectievelijk het zilver en brons. Bij de dames maakten Maud Oudeman (+1:09) en Marije Hijman (+1:15) het podium compleet met een tweede en derde plaats.

Aanvankelijk was het Gjalt Panjer die aan de leiding ging in de race. De eerste vijf kilometer legde hij af in 7:59 minuut en daarmee was hij dertien seconden sneller dan Voogt, die op dat moment op een tweede plaats liep. Als derde wisselde De Jong naar het fietsen, in de schaduw van Voogt. Door een vervelende val tijdens het fietsen was Panjer even later genoodzaakt de race te verlaten. Met verwondingen aan zijn elleboog is de atleet – die op het moment van de crash op kop lag – naar het ziekenhuis gebracht. Na het wegvallen van Panjer toonde De Jong zich duidelijk de sterkste op de fiets; in 31:52 werkte hij de twintig kilometer af. Zo wisselde hij op kop naar de afsluitende 2,5 kilometer lopen. Daarachter volgde Voogt en Feestra. Deze top drie bleef onveranderd tot aan de streep en zo greep De Jong de rood-wit-blauwe trui in 59:41, ging het zilver naar Voogt en brons naar Feenstra.

Bij de vrouwen zette Hijman – al ging het om slechts één seconde – een snellere tijd neer op het eerste looponderdeel (18:54). Zo genoot zij een haarlengte voorsprong op De Bruin bij aanvang van het fietsen. Het gat daarachter was met dertig seconden vrij groot, echter had Oudeman daar geen boodschap aan. Met een snelle fietstijd van 33:45 werkte ze al het grootste deel van haar minuut achterstand weg. Ondertussen liet De Bruin voorin zien ongenaakbaar te zijn op de fiets, zo begon zij met een voorsprong van 47 seconden aan het lopen. Oudeman wisselde ondanks haar snelle fietstijd als tweede naar het afsluitende onderdeel. De laatste kilometers legde zij twintig seconden sneller af dan concurrente Hijman. Daardoor liep Oudeman naar de tweede plaats toe en zo stelde zij uiteindelijk het zilver veilig achter De Bruin die het eremetaal binnensleepte (1:04:12). Hijman nam het brons mee naar huis.

Jeugd: Mauro Dieters en Merel Veltman zegevieren 
Mauro Dieters beleefde een eenzame race op kop van start tot finish bij de mannen en kreeg zo de gouden medaille omgehangen bij de finish. Met een tijd van 32:27 minuut bleef hij onder andere Jasper Morsink (+0:32) en Sem Lazaroms (+1:04) voor die respectievelijk tweede en derde werden.

Merel Veltman verloor in eerste instantie nog enkele seconden op Selina Franken en Aniek Mars. Zo stapte Veltman als derde op de fiets, maar maakte zij in het zadel als snel dertig seconden goed ten opzichte van Franken. Franken wisselde als tweede naar het lopen, nauw gevolgd door Mars. In dit laatste looponderdeel maakte Veltman duidelijk met niets minder dan de titel genoegen te nemen. En zo zegevierde zij na 33:17 in Spijkenisse. Selina Franken pakte zilver (+0:48) en Mars brons (+1:14).

Merel Veltman en Mauro Dieters na de race. (Foto: Facebook)