Het hele jaar trainen we keihard. Totdat er een race aan komt, dan worden de trainingen steeds korter en bovendien ben je dan al vaak op de racelocatie. De laatste dagen voor een race staan vooral in het teken van uitrusten en een paar korte trainingen om de motor draaiende te houden. Daarnaast zijn er nog verplichtingen als de race-briefing en de fiets inchecken. Hoe kom je nu het beste de tijd door en wat doen de pro’s in aanloop naar een race? 

Ironman Maastricht-winnaar Michael Weiss bouwt in de week voor de race zijn training af. Met name voor de halve afstand is het belangrijk dat hij de ‘punch’ heeft om hard te kunnen lopen. Om zich niet te vervelen gaat hij naar het theater of concerten. Daarnaast houdt Weiss van mountainbiken en doet dan rustige rondes van maximaal 90 minuten. Of dit voor andere atleten aan te raden is, is de vraag, Weiss is een olympisch mountainbiker en heeft verschillende Oostenrijkse titels. . 

(tekst gaat verder onder de foto)

Weiss zijn taper rit op de mountainbike (Foto: Strava)

Een andere topper onder de pro’s, Sebastian Kienle, besteedt zijn tijd heel anders. Tot grote ergernis van zijn vrouw, die er op haar beurt blogs over schrijft. Kienle begint zich de dagen voor een wedstrijd te vervelen en gaat dan aan zijn fiets sleutelen om hem ‘beter te maken’. Ondanks dat Kienle een uitstekende mecanicien tot zijn beschikking heeft én zelf jaren in een fietsenwinkel heeft gewerkt eindigt zijn sleutelen vaak in een (bijna) ramp. Zo boorde hij in de behuizing van zijn elektronische schakeleenheid waardoor deze ermee stopte, één dag voor de vlucht richting St. George. Gelukkig draait het niet altijd op een ramp uit. Voor het wereldkampioenschap Xterra van 2010 probeerde hij bijvoorbeeld verschillende banden uit om zo te testen welke het beste zouden zijn. Dit verliep allemaal vlekkeloos. Helaas kon de ketting het brute fietsgeweld van Kienle niet aan tijdens de race, waardoor hij alsnog niet kon finishen. Twee dagen voor Challenge Samorin 2017 was het ook raak: Kienle’s vrouw hoort gevloek uit de badkamer komen. Wanneer ze de badkamer in komt ziet ze dat Kienle de afvoer aan het demonteren is, omdat hij de balletjes van de lagers van zijn achterderailleur in de afvoer heeft laten vallen. Ook dit avontuur heeft een goed einde, na een aantal telefoontjes weten ze een nieuwe derailleur te regelen en kan Kienle toch aan de start verschijnen. Voor Age Groupers is, eigenlijk net als voor Kienle, aan te raden deze werkzaamheden door een mecanicien uit te laten voeren, helemaal vlak voor een race.

Een andere routine vlak voor een race is beter aan te raden voor alle triatleten: het poetsen van de fiets voor deze bij het Parc Fermé wordt ingecheckt. In een andere blog beschrijft Kienle’s vrouw hoe dat bij hem in zijn werk gaat. Kienle is nogal gepassioneerd als het om het poetsen van zijn fiets gaat: er zijn in het huishouden meer producten om de fiets schoon te maken, dan om het huis schoon te maken. Zijn Scott Plasma wordt voor het inchecken zorgvuldig in de keuken, de werkplaats dichterbij de koelkast, gepoetst. Met name de ketting krijgt veel aandacht, hoewel de keukenvloer er niet beter door wordt.

Wat we kunnen concluderen van beide pro’s is dat je in de tijd die je vlak voor je race hebt, het beste iets kunt doen wat je leuk vindt zonder dat het te veel energie kost. Zo kun je goed uitrusten en fit aan de start verschijnen. Wanneer het ook nog eens functioneel kan zijn, zoals het poetsen van de fiets, is dat mooi meegenomen. Alleen moet je er wel op letten dat je niet vlak voor je race iets kapot maakt dat je hard nodig hebt.