Of het nou de geweldige prestatie van Taylor Knibb was, die Daniela Ryf en Teresa Adam ver achter zich liet, of Lucy Charles die niemand minder dan Katie Zaferes en Paula Findlay liet zien dat het Europa er alles aan gelegen was om zoveel mogelijk punten te verdienen, of de soms vervelende valpartijen zoals bijvoorbeeld die van Holly Lawrence en Lionel Sanders, of het feit dat überhaupt al die wereldsterren als Jan Frodeno, Sebastian Kienle, Gustav Iden, Anne Haug en Ellie Salthouse van start gingen: tel daarbij ook nog eens zeer wisselende weersomstandigheden op en je weet meteen dat er vandaag meer dan genoeg gebeurde tijdens de eerste editie van de Collins Cup. Grote vraag was natuurlijk welk team zou winnen – USA, Europa of Internationaal – en uiteindelijk was die eer na twaalf races voor Team Europa.

Spannend waren de races in bijna alle gevallen, ook al was soms vrij snel duidelijk welke atleet er in een specifieke race vandoor ging met de winst. Aanvankelijk begon de race met prachtig weer, maar later was er regen en zelfs nog even onweer, maar de daardoor uitgestelde start kon niet verhinderen dat er in Samorin nog steeds met volle teugen van de Collins Cup werd genoten. Bijvoorbeeld toen Jan Frodeno tijdens de run al snel wegliep bij een zeer sterk racende Sam Appleton, toen Lionel Sanders en Andrew Starykowicz lang bij elkaar bleven en toen Gustav Iden ook lang zij aan zij bleef met Collin Chartier.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Taylor Knibb op weg naar haar fiets. (Foto: 3athlon.nl)

In totaal gingen er twaalf races over 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen van start, waarbij atleten het steeds één versus één versus één tegen elkaar opnamen: Europa versus Amerika versus Internationaal. Iedere race werden er punten verdiend om uiteindelijk op een totaalklassement uit te komen, dat dus werd gewonnen door Team Europa.

Verschillende quotes van een aantal van de beste deelnemers:

Lucy Charles: “Ik heb hier absoluut van genoten. Je racet nu voor een team, dus dat zorgde echt voor wat extra spanning.”

Jackie Hering: “Het was cool dat ik de Amerikaanse dames kon zien tijdens het fietsen en ik wist dat ze goed bezig waren. Het gaf veel motivatie en weinig druk dat ik als underdog gold. Ik wist dat deze afstand me past en ik wist dat ik een goede vorm had. Ik wist dat ik kon winnen.”

Ellie Salthouse: “Ik heb mijn race gewonnen, voor ons team Internationaal en daar ben ik erg trots op.”

Holly Lawrence: “Ik gleed uit op de rotonde, het was ontzettend glas. Misschien ging ik er iets te hard doorheen, maar ja, dat hoort bij racen. Ik heb wat schaafwonden en mijn ego is gekrenkt.”

Emma Pallant: “Het was een tactischere race dan ik had gedacht. Het was een prachtige battle en ik heb er echt van genoten.”

Jan Frodeno: “Ik had een geweldige dag, ik voelde me heel sterk en was heel verrast dat Sam in T2 nog bij me zat. Ik heb mezelf helemaal kapot gelopen om nog een half punt extra te winnen.”

Jackson Laundry: “Dit was de zwaarste race uit mijn leven. Ik moest blijven pushen om Joe Skipper in te halen.”

Joe Skipper: “Ik zei tegen Jackson dat als hij me in zou halen, ik daarna zo langzaam mogelijk zou gaan.” (lachend, red.)

Alle resultaten op een rij:

Race 1:

Taylor Knibb (USA) 3:30:11

Daniela Ryf (EUR) +16:43

Teresa Adam (INT) +22:58

Race 2:

Lucy Charles (EUR) 3:33:47

Katie Zaferes (USA) +4:16

Paula Findlay (INT) +4:53

Race 3:

Jackie Hering (USA) 3:35:27

Anne Haug (EUR) +2:23
Jeanni Metzler (INT) +3:24

Race 4:

Ellie Salthouse (INT) 3:38:39

Skye Moench (USA) +2:01

Holly Lawrence (EUR) +5:29

Race 5:
Emma Pallant (EUR) 3:34:37

Chelsea Sadaro (USA) +1:14

Sarah Crowley (INT) +7:24

Race 6:

Kat Matthews (EUR) 3:35:18

Jocelyn McCauley (USA) +5:41

Carrie Lester (INT) +10:49

Race 7:

Jan Frodeno (EUR) 3:13:09

Sam Appleton (INT) +4:38
Sam Long (USA) +5:09

Race 8:

Gustav Iden (EUR) 3:13:36

Kyle Smith (INT) +7:13

Collin Chartier (USA) +7:16

Race 9:

Lionel Sanders (INT) 3:19:18

Sebastian Kienle (EUR) +1:06

Andrew Starykowicz (USA) +1:52

Race 10:

Daniel Baekkegard (EUR) 3:15:28

Ben Kanute (USA) +00:58

Max Neumann (INT) +10:58

Race 11:

Braden Currie (INT) 3:20:31

Matt Hanson (USA) +5:17

Patrick Lange (EUR) +6:55

Race 12:

Jackson Laundry (INT) 3:18:09

Joe Skipper (EUR) +00:36

Justin Metzler (USA) +3:43

Totaal:

Europa 42.5 punten

USA 31.5 punten

INT 25:5 punten

Einduitslag:

Europa 42.5 punten

USA: 31.5 punten

INT: 25:5 punten