De wedstrijd is nog lang, enkele minuten geleden werd er tenslotte pas begonnen aan de marathon, maar Tessa Kortekaas lijkt goed op weg te zijn naar een podiumplaats bij Ironman Malaysia. In de zware wedstrijd, het is er altijd warm en de luchtvochtigheid hoog, ontbreekt dan wel een écht sterk deelnemersveld bij de vrouwen, maar dat maakt de voorlopige prestatie van Kortekaas er niet minder op.

Terwijl het zwemmen nog werd aangevoerd door Jocely McCauley – de Amerikaanse kwam na 52:20 minuut terug uit het water en had toen al een voorsprong van 4:30 minuut op de eerste achtervolgster, Claire Davis – was het Kortekaas die knap als derde naar haar fiets mocht. Zij had toen al wel een achterstand van 8:33 minuut op McCauley, die daarmee al een ijzersterke stap richting een overwinning gezet leek te hebben.

Op de fiets was het McCauley die haar voorsprong alleen maar wist uit te breiden, terwijl Kortekaas in de beginfase eerst nog werd ingehaald door de Italiaanse Frederica de Nicola, maar een paar kilometer later orde op zaken stelde en opstoomde naar de tweede plaats. Davis zou al snel hard terugvallen, veel tijd verliezen en vooralsnog geen rol van betekenis in de race meer spelen. Kortekaas dus wel, want gedurende de rest van het fietsonderdeel bleef ze steady in een tweede positie rijden.

Na 5:53:08 uur begon McCauley als eerste aan de marathon. Kortekaas volgde als tweede met een achterstand van ruim dertien minuten. De Nicola zat daar weer een handvol minuten achter en dus zal IM Malaysia de komende uren – tijdens het looponderdeel – worden beslist.