Wat een geweldige race voor Tessa Kortekaas: ze pakte zojuist de titel tijdens Ironman Malaysia en sleept zo als één van de eerste al haar slot voor het WK Ironman Hawaii van 2020 binnen. Kortekaas zette een eindtijd van 9:43:20 achter haar naam en bleef daarmee onder andere de Japanse Naomi Washizu (+8:41) en de tsjechische Simona Krikankova (+16:07) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Lange tijd leek het erop dat Jocelyn McCauley er met het goud vandoor zou gaan, echter verliet de Amerikaanse met een voorsprong van twintig minuten en met nog vijftien kilometer te gaan de wedstrijd door oververhitting verschijnselen. Het was sowieso een bijzondere race bij de dames aangezien een Age Grouper opvallend genoeg bijna zeven minuten sneller bleek dan Kortekaas.

Bij de mannen sleepte Javier Gomez met dank aan een scherp looponderdeel zijn ticket voor Kona al vroeg in het seizoen binnen. De spanjaard stopte de klok na 8:18:59 met een parcours record. De Zwitserse Philipp Koutny viel aan op de fiets – hing zo met bijna tien minuten voorsprong als eerste zijn fiets terug in het rek – maar zag Gomez tijdens het lopen aan zich voorbij komen. Zo moest Koutny uiteindelijk genoegen nemen met zilver (+5:20). Daarachter kwam de Braziliaanse Thiago Vinhal als derde over de streep (+12:17).

Vrouwenrace
Terwijl het zwemmen nog werd aangevoerd door McCauley – de Amerikaanse kwam na 52:20 minuut terug uit het water en had toen al een voorsprong van 4:30 minuut op de eerste achtervolgster, de Australische Claire Davis – was het Kortekaas die knap als derde naar haar fiets mocht. Zij had toen al wel een achterstand van 8:33 minuut op McCauley, die daarmee al een ijzersterke stap richting een overwinning gezet leek te hebben.

Op de fiets was het McCauley die haar voorsprong alleen maar wist uit te breiden, terwijl Kortekaas in de beginfase eerst nog werd ingehaald door de Italiaanse Frederica de Nicola, maar een paar kilometer later orde op zaken stelde en opstoomde naar de tweede plaats. Davis zou al snel hard terugvallen, veel tijd verliezen en geen rol van betekenis in de race meer spelen. Kortekaas dus wel, want gedurende de rest van het fietsonderdeel bleef ze steady in een tweede positie rijden.

Na 5:53:08 uur begon McCauley als eerste aan de marathon. Kortekaas volgde als tweede met een achterstand van ruim dertien minuten. De Nicola zat daar weer een handvol minuten achter. Kortekaas verloor vervolgens wat tijd op McCauley, maar hield haar tweede positie vast. McCauley liep tot kilometer 25 sterk op kop, maar veranderde het wedstrijdbeeld compleet toen zij even later uitstapte door problemen met de hitte. Zo kwam Kortekaas op kop te lopen en Washizu op een tweede plaats. Tot aan de streep bleef dit gelijk en zo was het Kortekaas die zegevierde, Washizu die het zilver binnensleepte en Krivankova die beslag legde op het brons.

Mannenrace
Zoals we ook mogen verwachten van de snelle man op de korte afstand, nam Gomez al meteen de leiding in de wedstrijd dankzij een sterk zwemonderdeel. Na 47:17 minuut klom hij aan wal met bijna twee minuten voorsprong op de achtervolging. Op de fiets zette hij zijn hoofdrol aanvankelijk voort, maar door een dappere poging van Koutny moest hij de Zwitser uiteindelijk voor zich dulden. Met een voorsprong van bijna tien minuten wisselde Koutny op kop naar het lopen, terwijl Gomez opvallend genoeg niet mee was gegaan in zijn tempo en dus als tweede zijn loopschoenen aantrok. Echter liet Gomez tijdens de marathon alsnog zien vandaag de beste te zijn; met een tempo dat twintig tot dertig seconden per kilometer hoger lag dan dat van Koutny, jaagde Gomez op de kop. Na dertig kilometer slaagde hij erin de leiding over te nemen en dit hield hij tot de finish vol. Zo pakte Gomez de titel met dank een marathon van 2:54:44, Koutny het zilver en Vinhal – die de Amerikaanse Andy Potts inhaalde tijdens het lopen – het brons.