Net als in 2018 kent de inmiddels legendarische Barkley Marathons ook dit jaar geen finishers. Het knotsgekke loopevenement vond afgelopen weekend plaats in het Amerikaanse Tennessee. De Belg Karel Sabbe was de zogenaamde ‘last man standing’, totdat ook hij in zijn vierde van vijf rondes moest opgeven.

De Barkley Marathons vindt sinds 1986 plaats in het uitgestrekte natuurgebied Frozen Head State Park in Tennessee. Er mogen maximaal veertig atleten meedoen, welke door de organisator worden uitgezocht. De deelnemers krijgen voor de start een kaart met plaatsen waar ze moeten passeren, want er zijn geen wegaanduidingen. De lopers moeten naast hun eigen navigatie ook zelf hun eten en drinken verzorgen. Om te finishen moeten de atleten vijf rondes van 32 kilometer afleggen, alhoewel de praktijk vaak uitwijst dat deze afstand ver wordt overschreden. In totaal moeten er dus minimaal 160 kilometers gelopen worden, waarbij tevens 18.000 hoogtemeters worden overbrugt. De tijdslimiet is 60 uur.

Last man standing

Finishers zijn in deze wedstrijd zeldzamer dan opgevers. Vorig jaar liep niemand de Barkley Marathons uit. John Kelly was in 2017 de laatste finisher van deze race, maar hij gooide dit jaar na twee rondes de handdoek in de ring. Drievoudig finisher Jared Campbell werd in de eerste ronde gedwongen te stoppen door een enkelblessure. De Last man standing bleek Karel Sabbe: onze zuiderbuur voltooide de ‘fun run’, zoals de organisator de eerste drie rondes liefkozend noemt. Voor Sabbe eindigde de wedstrijd echter in de vierde ronde. De eerste drie had hij afgelegd in 35 uur en 40 minuten. Het was de eerste deelname van Sabbe aan deze mythische wedstrijd, ondanks zijn uitstappen een indrukwekkende prestatie.