Zijn idee ontstond uit zijn eigen verbazing dat het soms wel heel moeilijk is om uitslagen van triathlons te vinden. Zo’n honderd uur werk ging er inmiddels al in zitten, maar Thomas van Dop heeft het er graag voor over: hij maakte een officieuze rangschikking van mannelijke triatleten op basis van hun positionering in Nederlandse triathlons.

Gezien het vele werk, Van Dop heeft de uitslagen van maar liefst 179 Nederlandse triathlons meegenomen in zijn berekeningen, is er nu alleen nog een ranglijst voor mannen. ,,Dat ik nog geen vrouwen heb meegenomen, is een groot gemis. En het zou ook gaaf zijn om internationale wedstrijden mee te tellen, maar die tijd heb ik simpelweg nog niet gehad. Dat is wel iets waar ik dit jaar (aankomend seizoen, red.) naar ga kijken.”

Maar nu dus mannen – 500 in totaal – die gerangschikt zijn op basis van hun uitslagen van dit seizoen. Dirk Wijnalda op één, op behoorlijke afstand gevolgd door Omar Brons en Wouter Dijkshoorn. Hoe de ranking precies in elkaar zit, kun je lezen op de website van Van Dop

,,Maar nu kun je in ieder geval goed zien hoe prestaties zich tot elkaar verhouden. Zelf stond ik dit jaar op Urk op het podium. Ik zat zo’n zes minuten achter de winnaar, maar had geen idee of diegene (Omar Brons, red.) goed was. En dus wist ik ook niet of zes minuten achterstand dan iets is om tevreden mee te zijn. Toen bedacht ik me dat het wel interessant zou zijn om een centrale plek voor uitslagen te creëren en dan een systeem te ontwikkelen om daar wat meer samenhang in aan te brengen.”

En dus kroop Van Dop achter zijn computer, soms urenlang achter elkaar. ,,Ik ben hier pas kort geleden mee begonnen, dus toen waren de meeste wedstrijden al geweest. Ik ging alle uitslagen terugzoeken, maar kwam er al snel achter dat dit een heel karwei is. Veel triathlons gebruiken MyLaps voor hun tijdregistratie en dan is het nog wel te doen. Maar er zijn ook veel triathlons die de uitslagen ver weg verstopt hebben of in een onwerkbaar PDF-bestandje hebben verwerkt. Dan was het voor mij echt een kwestie van alle namen en uitslagen overschrijven en zelf in Excel zetten.”

Zelf is Van Dop overigens geen onverdienstelijk triatleet. Met een verleden als elite renner kwam hij erachter dat triathlon meer zijn ding is. ,,In deze sport kom ik beter uit de verf dan in het peloton. Dit jaar kom ik met De Dolfijn waarschijnlijk uit in de 1eDivisie. Een mooi voordeel van deze rankings maken: ik leer meteen alle namen goed kennen.”

Een tip voor triatleten die graag hoog eindigen heeft Van Dop wel. ,,Doe zoveel mogelijk kleine, lokale wedstrijden. Op dit moment zit er nog geen limiet aan de wedstrijden waar je punten kunt verzamelen. Wel is het zo dat grote wedstrijden, bijvoorbeeld Challenge Almere-Amsterdam of Ironman Maastricht, meer punten opleveren. Maar je kunt natuurlijk veel minder Long Distances volbrengen dan kortere afstanden.”

Overigens blijft Van Dop werken aan de verbetering van de ranglijsten. ,,Ik vraag tips aan anderen en krijg veel feedback. Mijn doel is om een zo eerlijk mogelijke ranglijst te maken en het kan dus heel goed zijn dat er dingen blijven veranderen. Maar ik wil dus ook een ranglijst voor vrouwen maken, buitenlandse wedstrijden gaan meetellen en eigenlijk wil ik ook dat je in de ranglijst kunt zien welke atleet bij welke wedstrijden punten heeft verzameld.”

Eén voordeel is dat Van Dop het wiel nu niet opnieuw hoeft uit te vinden. ,,Vanaf aankomend seizoen ga ik gewoon elk weekend de uitslagen van alle races verwerken. Dat kost dan misschien een uurtje, in plaats van dat ik aan het eind van het jaar alles moet gaan inhalen. Dat vereiste absoluut wat discipline, minstens zoveel als de discipline die je nodig hebt voor een pittig trainingsschema”, besluit hij lachend.