In een zeer spannende wedstrijd – die overigens bijzonder slecht te volgen was vanwege een opvallend slechte livestream en bij vlagen matig werkende timing – heeft Sam Laidlow zojuist Challenge Gran Canaria gewonnen. Tussen een sterrenveld maakte hij zijn wens waar door de wedstrijd eindelijk een keer te winnen. Binnen de wedstrijd was er ook een mooie strijd tussen Nederlandse topatleten, die uiteindelijk overtuigend door Youri Keulen werd gewonnen.

Tijdens het zwemonderdeel werden meteen de eerste verschillen gemaakt: Aaron Royle trok vooraan flink door en kwam na 26:03 minuut als eerste terug uit het water. Vrijwel alle grote favorieten volgden redelijk kort, maar op de eerste Nederlander – Evert Scheltinga – was het net iets meer dan een minuutje wachten. Daar weer een handvol seconden achter kwam ook Youri Keulen uit het water, terwijl Milan Brons een grotere achterstand opliep (2:30 minuut). Joost Somsen en Daan Schouten liepen grotere achterstanden op en misten daarmee al meteen de aansluiting.

Vooraan op de fiets ontstond een geweldige groep met topatleten, met onder andere Jan Stratmann, Patrick Lange, Magnus Männer, Mathis Margirier, Sam Laidlow, Allesandro Fabian, Antonio Benito López, Luke Pollard en Charlie Quin. Ondertussen trok Keulen namens de Nederlanders flink door; hij achterhaalde al snel Scheltinga maar zag daar weer achter ook dat Brons nog sneller dichterbij kwam.

Ondertussen werd er hard gereden op het behoorlijk heuvelachtige parcours van Challenge Gran Canaria en daardoor dunde de kopgroep steeds verder uit. Eenmaal in T2 waren alleen Stratmann, Laidlow en Royle nog bij elkaar, al werden ze kort gevolgd door onder andere Margirier, Lange en López. Brons en Keulen hadden elkaar op dat moment al gevonden en kwamen als negende en tiende de wisselzone in, maar ze hadden toen al wel een achterstand van vijf minuten. Scheltinga beleefde ondertussen een moeizame dag, kwam als 24e terug in T2 en zat toen al vijf minuten achter zijn landgenoten en daarmee dus tien minuten achter de koplopers in de wedstrijd.

Tijdens de halve marathon ontstond vervolgens een geweldig schaakspel tussen Margirier, Laidlow en Royle, waarbij de drie mannen voor zeer lange tijd gelijk opgingen en streden om het goud, zilver en brons. Keulen probeerde met een vliegende start van zijn run nog wel dichterbij te komen, maar gaf al na een paar kilometer aan ‘een lege tank’ te hebben. Toch wist hij zich nog uitstekend te handhaven.

Van de drie snelste mannen was het uiteindelijk Laidlow die de wedstrijd wist te winnen. Dat deed hij in een tijd van 3:40:27, slechts dertien seconden voor Margirier tweede werd. Royle moest daardoor dus genoegen nemen met het brons, iets meer dan een minuut nadat Laidlow Challenge Gran Canaria won.

Keulen werd uiteindelijk achtste in 3:46:04. Brons werd veertiende in 3:51:05 en Scheltinga 23e in 3:58:20.