De top drie vrouwen van de Pro-race bij Ironman Austria zouden zich schuldig hebben gemaakt aan stayeren en daardoor krijgen de deelnemers vanaf de 4e plaats 5 minuten bonustijd.

De Britse Susie Cheetman, die op een vierde plaats eindigde in de Ironman Austria, had bij de organisatie een protest ingediend omdat de top drie vrouwen (Maureen Hufe, Lisa Huetthaler en Emma Pallant) zouden hebben gestayerd en tijdens het fietsen daardoor profijt hebben gehad van het feit dat ze achter een motor konden rijden. Deze aanklacht was niet alleen direct gericht tegen haar concurrentes, maar ook tegen de organisatie die ze beschuldigde van onvoldoende ingrijpen met een oneerlijk wedstrijdverloop tot gevolg.

De Duitse Maureen Hufe pakte de winst bij Ironman Austria (Foto: Getty Images for Ironman)

Nadat Cheetman bewijsmateriaal in de vorm van foto’s en video’s had laten zien, besloot de organisatie actie te ondernemen. Alle vrouwen vanaf de vierde plaats kregen vijf minuten bonustijd. Hoewel dat niet zorgt voor veranderingen in de einduitslag, waardeert Cheetman de manier waarop Ironman haar klacht heeft afgehandeld en is ze blij dat ze in haar gelijk wordt gesteld. ,,Helaas zal dit niets veranderen aan de posities en ik denk dat het behaalde voordeel veel meer dan 5 minuten was. Daarbij zou ik anders hebben geracet als ik wist dat ik maar 9 in plaats van 14 minuten achterstand had. Ik denk dat de zaak zo snel en zo goed mogelijk behandeld is en ik hoop dat dit kan worden gebruikt om deze mooie race nog beter te maken.