Zoveel tijdritten zijn er in Nederland niet en de wedstrijden die er zijn, zijn vaak kleinschalig en gericht op een handjevol selectierenners en verder lokale rijders. De Tri2one Tijdrit Almere is in dat opzicht wellicht een ietwat vreemde eend in de bijt: al ruim tien jaar op de kalender, bijna ieder jaar groter dan het jaar daarvoor en inmiddels zeer populair ook onder triatleten.

Op 16 april gaat het weer los op de Almeerse dijken, waar een parcours van 14, 28 en 42 kilometer is uitgezet. De wegen zijn lang, de wind kan er genadeloos opsteken, maar dat maakt de uitdaging des te mooier. Volgens organisator Jefry Visser schuilt daar dan ook een groot gedeelte van het succes van het evenement. “Het epische; dat spreekt tijdrijders én triatleten aan. Maar vooral ook de gezelligheid van ons evenement. Toen we meer dan tien jaar geleden begonnen, was de Tri2one Tijdrit Almere heel lokaal en kleinschalig. Naarmate het evenement groter werd, steeds meer tijdrijders uit het hele land en zelfs buitenlandse wielrenners wist te trekken, is de gezelligheid gebleven. We organiseren deze wedstrijd altijd met veel plezier en passie.”

Deelnemers zijn jaarlijks zeer enthousiast over het evenement. Eén van die renners is bijvoorbeeld Remco Grasman, toch niet de minste tijdrijder. Grasman werd eerder wereldkampioen tijdrijden bij de amateurs en schreef ook de Tri2one Tijdrit Almere meer dan eens op zijn naam, waarbij gemiddeldes van bijna vijftig in het uur werden gehaald. Eerder liet Grasman al eens optekenen ‘altijd naar deze wedstrijd toe te leven’ en ook dat de race ‘één van de best georganiseerde tijdritten’ is. “Je hebt er alle faciliteiten die je nodig hebt. Deze wedstrijd is echt in mijn hart gaan zitten.”

Het zijn de geluiden die Visser ook van andere deelnemers opvangt. “En dat is mooi, want daar doen we het natuurlijk voor. Op 16 april gaan er weer honderden tijdrijders van start in Almere – inschrijven is nog steeds mogelijk – en dan wordt de Tri2one Tijdrit Almere gecombineerd met het Open NK Duathlon, dat op dezelfde dag en zelfde locatie wordt georganiseerd. “Dus ook na je eigen tijdrit kun je blijven hangen om een spannende wedstrijd te kijken.”