Steeds meer atleten ontdekken de voordelen van binnen fietsen – vaak dankzij Zwift – en zo worden er steeds meer kilometers op de indoortrainer afgelegd. Zeker de vele races die Zwift dagelijks aanbiedt, spelen daar een grote rol in. Maar het afwerken van teveel zware trainingen door middel van races is een gevaar dat lonkt, in ieder geval volgens triathloncoach Sean McDonnell. ,,Begrijp mij niet verkeerd; Zwift is een geweldige tool en ik heb niets tegen het gebruik van het platform om te racen. Maar we moeten niet vergeten dat één van de belangrijkste onderdelen van training juist de makkelijke aerobische trainingen zijn.”
,,Als we het over overtraindheid hebben, denken we al snel aan een atleet die meer dan twintig uur per week traint of gewoon bijna altijd op de fiets zit.” En dat terwijl dat niet per se hetgeen is wat ons over de stang jaagt, schrijft McDonnell in een blog voor Stickybottle. ,,De grootste veroorzaker van overtraindheid is niet per se een groot volume of veel uren, maar het slecht managen van de intensieve trainingen. In andere woorden: constant plankgas geven.”
Als voorbeeld vertelt McDonnell over een atleet die vijf tot zes Zwift races per week volbracht tot het punt dat hij bij de coach aanklopte met de vraag waarom hij niet meer verbeterde. De atleet in kwestie overtuigde zichzelf ervan dat hij nog harder moest trainen om te wennen aan de pijn die nou eenmaal bij racen komt kijken. ,,Een grote fout”, schrijft McDonnell. ,,Het probleem met de virtuele races is dat ze een atleet dwingen ongeveer 90 procent van de tijd heel dicht tegen hun lactaat/anaerobische threshold aan te rijden met momenten waarop deze zelfs wordt gepasseerd.” Iets wat veel van een lichaam vraagt en daarom ook gepaard zou moeten gaan met voldoende herstel. Dit wordt echter niet altijd gedaan, want soms staat een dag later het volgende evenement alweer gepland.
Om te voorkomen dat je oververmoeid raakt en je lichaam onvoldoende de kans krijgt om terug te veren, moet je de intensiteit managen. ,,Overtraindheid kan weken of zelfs maanden of jaren aan herstel kosten”, aldus McDonnell. ,,Geniet af en toe van deze races, maar vergooi je kansen op goede races in de echte wereld niet door teveel en te vaak te pushen.” Om dit te voorkomen adviseert McDonnell mensen het voornamelijk rustig aan te doen: ,,Een goede vuistregel is dat je 80 procent van je sessies op lagere intensiteit doet en zo je prestaties ziet verbeteren.”