“Ik had het eigenlijk nog niet verwacht”, aldus Quinty Schoens tegen 1Limburg over haar selectie voor de Tour de France. De triatlete zal dit jaar de Tour de France mogen rijden voor wielerploeg Team Parkhotel Valkenburg. “We hebben een heel groot team dat heel allround is. Het was pas mijn eerste jaar bij een UCI ploeg als triatleet; dat is als een tweede ‘job’. Ik heb een hele nieuwe sport moeten leren kennen. Dat je dan nu de kans krijgt om de Tour te mogen rijden… dat had ik echt niet verwacht. Het is heel bijzonder”, reageert Schoens.

Ploegleider Bart Faes ziet Schoens vooral als een wapen voor de beklimmingen. “Ik denk dat Quinty één van onze betere klimsters is en zeker in die laatste etappes gaat het veel bergop. Ze heeft laten zien dat ze dat goed kan, dus vandaar haar basis in de teamploeg”, legt Faes uit aan 1Limburg.

Schoens mag momenteel dan wel fanatiek aan het wielrennen zijn én dus deelnemen aan het grootste wielerevenement ter wereld, toch ligt haar focus nog op Parijs 2024. En dan niet als wielrenster. Tot dan zal Schoens zich sowieso nog richten op een Olympische kwalificatie als triatleet. Dat betekent dat er zelfs tijdens de Tour nog gewoon getraind moet worden voor die andere twee disciplines. Al wordt het zwemmen een lastiger verhaal, wil Schoens het hardlopen niet uit het oog verliezen. “Ik zal degene zijn die je ‘s ochtends voor het ontbijt nog een half uur ziet hardlopen, voordat de Tour etappe begint”, lacht de atlete.