Er zijn genoeg categorieën en bijzondere wedstrijden om een opvallende prestatie neer te zetten tegenwoordig. Dit is er nog zo eentje, maar dan wel een héle bijzondere: het finishen van zes sub drie marathons verspreid over zes decennia (dus in ieder decennium weer een sub 3, red.). De Amerikaanse Antonio Arreola en Steve Schmidt zijn de eerste twee die deze bizarre uitdaging – ook wel afgekort onder de noemer 6DS3 – volbrachten. Afgelopen zondag luidden beiden het nieuwe decennium goed in met het klokken van een 2:58 uur en dus het volbrengen van de challenge.

43 jaar en 45 dagen tussen twee sub drie marathons
Arreola – geboren op 24 augustus 1959 – komt daarmee met een periode van 43 jaar en 45 dagen bovenaan de lijst met mensen te staan die de langste tijd tussen twee sub drie marathons hebben zitten. Zijn eerste sub drie liep Arreola op 5 december 1976.

PB 2:46
Tijdens zijn eerste marathon ooit – op 15-jarige leeftijd – bleef Arreola nog boven de drie uur steken op 3:05. Als hij terugblikt, baalt hij dat hij gedeelten langzamer heeft gelopen om vriendjes van de middelbare school aan te moedigen, die overigens alsnog de finish niet haalden. Twee jaar later zette hij dan toch zijn eerste sub drie neer. Zijn beste marathon ooit liep Arreola in 2:46:17 uur, het langzaamste van alle (mogelijke) 6DS3 lopers. Hij heeft dan ook het gevoel nooit echt iets bereikt te hebben met hardlopen. ,,Als ik het geluk heb de 6DS3 te finishen, zou dat mijn hoogtepunt zijn”, vertelde de atleet vlak vóór zijn geslaagde poging afgelopen zondag in een interview met Podium Runner.

Arreola: ‘Ik heb weinig vertrouwen’ 
De 60-jarige liep de afgelopen maanden ongeveer 100 tot 110 kilometer per week. Een maand geleden volbracht hij nog een 32-kilometer loop en drie weken geleden een 25-kilometer training, maar over beiden was hij niet te spreken. ,,Ze waren zwaar. Maar ik neem iets meer rust dan normaal en ik hoop dat dat helpt.” Dat hij zijn eigen opdracht voltooide, kwam voor Arreola dan ook als een verrassing na een periode met veel moeizame trainingen. Zijn vertrouwen voor de race was dan ook niet groot: ,,Ik heb weinig vertrouwen, maar ik ga mijn best doen.”, sprak hij voor de start en dat werd dus beloond.

PB 2:37 
Zijn eerste ervaring met een marathon was voor Schmidt rond dezelfde tijd als Arreola. Op 16-jarige leeftijd in 1977 finishte hij 42,2 kilometer in 3:05 uur. Net als Arreola wist hij twee jaar later onder de drie uur te duiken. Echter liep hij al snel beduidend harder, waarvan zijn snelste marathon in een tijd van 2:37 uur ging. Toch kostte het hem weinig moeite: ,,De meeste marathons ging ik in zonder al teveel planning of voorbereidingen. Ik zou willen dat ik daar nu nog mee weg kwam.”

Schmidt: ‘Ouder worden is shit’
Mei vorig jaar liep Schmidt tijdens zijn laatste marathon tot zondag een vervelende blessure op. Met vijf kilometer te gaan tot de streep scheurde hij zijn hamstring. ,,Ik strompelde naar de finish en finishte uiteindelijk nog in 3:01:54″, aldus de 58-jarige Schmidt. ,,Ouder worden is shit”, is zijn reactie als hij vertelt over verschillende vervelende blessures.

Net als Arreola liep Schmidt in voorbereiding op de 6DS3 ongeveer 100 tot 110 kilometer in de week. Gelukkig ging hij de race afgelopen zondag, ondanks de blessures van de maanden daarvoor, met meer vertrouwen in: ,,Ik had drie weken geleden nog 29 kilometer gelopen en voelde mij toen heel ontspannen en fit.”