Tot groot ongenoegen van veel renners, heeft de UCI afgelopen week besloten de ‘super tuck’ fietshouding in wedstrijden te verbieden. Deze houding, waarbij een wielrenner – vaak in een afdaling – op de stang gaat zitten om aerodynamischer te zijn, zou te gevaarlijk zijn. Terwijl de profrenners de gekke houding goed onder controle hebben en het daardoor voor hen wellicht minder riskant is, schuilt het grootste gevaar in de amateur renners die het overnemen. Ook onder triatleten wordt deze razendsnelle fietshouding wel eens gebruikt. Sebastian Kienle en Cameron Wurf passen het bijvoorbeeld wel eens toe en spreken zich dan ook uit tegen deze nieuwe regelgeving.

“De #supertuck is safe”, deelt Kienle op Instagram met daarbij een foto van zichzelf in deze houding in Zwift. In deze virtuele wereld zal het sowieso veilig zijn, maar volgens Kienle zou het ook op de echte weg niet verboden moeten worden. “#savethetuck”, voegt hij eraan toe.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Of de regel ook voor triatleten gelden, is nog de vraag, maar als wielrenner krijgt de Australische Wurf – die voor Team Ineos rijdt – er sowieso mee te maken. “Een flashback naar het moment dat nog niet alle ‘cool kids’ dit trucje uitvoerden. Ik heb altijd het nut en de veelzijdigheid van de ‘super tuck’ positie erkend”, schrijft hij bij een filmpje van zichzelf in een peloton in deze houding. “Don’t try this at home”, roept de commentator.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cameron Wurf (@cjwurf)