Ze had er met haar pet naar kunnen gooien of zelfs uitstappen, maar Els Visser koos niet voor de makkelijke weg vandaag; nadat ze lang aan de leiding ging tijdens Ironman Vitoria-Gasteiz – en het er eigenlijk wel op leek dat ze de race zou winnen – stortte ze volledig in tijdens de eerste helft van de marathon en verloor ze bijna twintig minuten én haar koppositie. Maar Visser herpakte zich in de tweede helft van de run en sleepte er een – daardoor misschien extra bewonderenswaardige – derde plaats uit.

In de wedstrijd met acht deelneemsters begon Visser voor haar doen bijzonder goed; waar ze tijdens het zwemmen vaak op een grote achterstand wordt gezet, hoefde ze nu alleen de Spaanse Helene Alberdi voor zich te laten. Alberdi pakte dan wel een kleine vier minuten, maar Visser zat wel in de achtervolgende groep met andere favorieten als Michelle Vesterby en Svenja Thoes.

Op de fiets was het show-time voor Visser; Alberdi werd al snel bijgehaald en nadat Thoes snel moest lossen en Vesterby alleen het eerste gedeelte mee kon, ging de Nederlandse er in haar eentje vandoor. Ze zag haar voorsprong langzaam maar zeker groter worden en Visser ging lekker door. In T2 was haar voorsprong 3:17 minuut op Vesterby, 10:45 minuut op Thoes en 10:50 minuut op Gurutze Frades Larralde.

Visser stoof weg uit T2 en liep een tempo van onder de vier minuten per kilometer, maar dat hield ze slechts heel kort vol. Haar tempo zakte al snel enorm in en schommelde bij vlagen zelfs rond de zeven minuten per kilometer. Het was ongetwijfeld niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal een bijzonder zware wedstrijdfase, want al voor de helft van de run was het Frades Larralde die haar achterstand van tien minuten had omgezet in een voorsprong van zes minuten en ook Thoes was inmiddels voorbij gegaan aan Visser. Vanaf dat moment werd de achterstand van de Nederlandse alleen maar groter.

Toch lukte het Visser om zich te herpakken en haar tempo weer omhoog te brengen. Echt hard ging het niet meer, maar het tempo per kilometer kwam in ieder geval weer rond de vijf minuten te liggen, waardoor ze uiteindelijk toch de derde plaats wist veilig te stellen.

De race werd gewonnen door Gurutze Frades Larralde; zij kwam na 8:43:43 over de streep. Svenja Thoes werd tweede in 8:50:31 en Visser derde in 9:09:00.