Een tijdje terug hadden we het over voeding tijdens een triathlon. Niet veel eerder kwam Lionel Sanders tijdens Ironman Mont Tremblant de man met de hamer tegen. De reden van zijn nederlaag: hij had zijn voeding niet op orde en brandde al in de eerste helft van het fietsen door zijn koolhydraatvoorraad heen. De tweede negentig kilometer reed Sanders daardoor ‘slechts’ 220 watt gemiddeld, een getal dat de betere agegrouper ook produceert. Om nog maar over zijn marathon te zwijgen.

Sanders noemt veel getallen in zijn verwachtingen voor Kona. Sanders verwacht tijdens Ironman Hawaii circa 72,5 kilo te wegen. Hij wil al zijn voeding uit sportdrank halen, omdat hij op deze manier zowel zijn voeding als vocht binnen heeft.

Hij wil tijdens het fietsen 1,68 liter per uur drinken, met een concentratie 6% koolhydraten. Dit betekent 1,68 maal 60 gram koolhydraten = 100.8 gram koolhydraten. Dit komt neer op bijna 1,4 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht, wat tegen de ‘maximale’ 1,5 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht aan ligt.

Tijdens het lopen gaat Sanders voor 1.5 liter sportdrank per uur, met dezelfde concentratie van 6%. Dat komt neer op 90 gram koolhydraten per uur, iets minder dan tijdens het fietsen. Drinken tijdens het lopen is echter ook iets lastiger.

Daarnaast heeft Sanders ook zijn persoonlijke maximale vocht- en zoutverlies gemeten, waardoor hij dit op 13 oktober op maat kan aanvullen tijdens de hoogmis van Ironman. Analyse hiervan heeft echter niet veel zin, gezien dit heel persoonlijk is en er niet veel atleten zijn die dit (laten) meten.