Max Neumann en Anne Haug hebben zojuist geweldige overwinningen bij de PTO European Open geboekt. Hieronder vind je onze liveticker, waarin we van start tot finish updates hebben geplaatst. Zo kun je alle hoogtepunten en ontwikkelingen van de wedstrijd herbeleven, inclusief de Nederlandse prestaties van Youri Keulen, Lotte Wilms, Diede Diederiks en Els Visser. De nieuwste updates staan bovenaan.

—Origineel bericht—

Om 8:15 uur start de mannenrace van de PTO European Open en om 9:45 uur starten de vrouwen. Verwacht wordt een spannende battle tussen Kristian Blummenfelt en Jan Frodeno, maar er staan tientallen andere wereldtoppers aan de start die net zo goed tot de favorieten behoren. Bij de vrouwen zijn de meeste ogen gericht op Ashleigh Gentle. Nederlanders komen ook in actie: Youri Keulen, Els Visser, Lotte Wilms en Diede Diederiks. Hieronder vind je van start tot finish uitgebreide updates, zodat je constant op de hoogte bent van wat er gebeurt. Zorg dat je deze pagina refresht: de nieuwste updates verschijnen steeds bovenaan. De updates beginnen met een tijd: dat is de tijd die er op de wedstrijdklok staat. De tijd bij de vrouwenupdates (V) en mannenupdates is vanwege de verschillende starttijden dus anders.

–Updates–

V 4:02:40: Els Visser finisht als 22e in een tijd van 4:02:40. Daarmee zit ze 24:38 minuut achter winnares Haug. En daarmee beëindigen we ook deze live ticker. Dank voor het volgen!

V 3:53:36: Diede Diederiks finisht als twintigste in een tijd van 3:53:36. Daarmee komt ze ruim een kwartier na de winnares over de finish.

10 Holly Lawrence +9:47

V 3:47:15: Wat een fantastische prestatie van Lotte Wilms! De Nederlandse topatlete finisht als negende in een tijd van 3:47:15!

V 3:40:55: Ashleigh Gentle wint het zilver in een tijd van 3:40:31. Slechts 26 seconden daarna wint Lucy Charles het brons.

V: 3:38:01: Anne Haug wint de wedstrijd in een tijd van 3:38:01. Wat een geweldige prestatie van de Duitse topatlete. Oppermachtig!

V 3:32:00: Met nog anderhalve kilometer te gaan lijkt het podium zeker: de voorsprong van Anne Haug komt nergens in gevaar en ook Ashleigh Gentle en Lucy Charles lijken zeker van hun tweede en derde positie.

V 3:22:00: Lucy Charles zojuist ingehaald door Ashleigh Gentle en ligt nu derde:

Tekst gaat verder onder afbeelding

Lucy Charles derde

V 3:17:45: Lotte Wilms blijft mooi van voren racen en ligt nog steeds zevende. Ze zal wel bijna worden ingehaald door een zeer snel lopende Tamara Jewett, maar finishen binnen de top tien zou al geweldig zijn.

V 3:14:00: na ruim 10.5 kilometer blijft Haug vliegen en dus ziet de Duitse haar voorsprong snel groter worden: 39 seconden op Lucy Charles nu en 57 seconden op Ashleigh Gentle. Paula Findlay (+3:06), Emma Pallant-Browne (+3:07) en India Lee (+3:07) maken de strijd daarachter erg spannend.

V 3:05:00: Mooi om te zien: Anne Haug en Lucy Charles die elkaar even aanmoedigen op het moment dat de dames van positie wisselen.

V 3:02:00: Acht kilometer gehad en nog tien kilometer te gan en Anne Haug ligt nog maar tien seconden achter Lucy Charles. Het duurt niet lang meer of ze gaat direct over Lucy Charles heen. De spanning is wat dat betreft heel wat minder dan in de mannenrace, want niets en niemand lijkt Haug te kunnen afhouden van de overwinning.

Extra: Zware dag voor Els Visser maar ze pusht door!

Els Visser tijdens de PTO European Open
Els Visser tijdens de PTO European Open (Foto: 3athlon.nl)

V 2:56:00: Lotte Wilms loopt ondertussen op een prachtige zevende plaats: wel ligt ze 3:15 minuut achter de koploopster. Els Visser loopt op bijna een kwartier achterstand en Diede Diederiks op ruim acht minuten.

V 2:54:10: Het gaat snel nu: Anne Haug ligt met nog twaalf kilometer te lopen nog maar veertig seconden achter op Lucy Charles en lijkt op ramkoers voor de overwinning. Ashleigh Gentle ligt nog steeds derde en loopt ook maar een minuutje achter Charles. Alles ligt nog open, maar het tempo van Haug is veruit het hoogst.

V 2:45:30: Anne Haug lijkt de snelste loopster van dit moment. De Duitse voormalig Wereldkampioene is al opgerukt naar de tweede plaats en loopt snel in op Charles.

V 2:42:00: Het zijn de snelle vrouwen die naar voren lopen. Lucy Charles uiteraard aan de leiding na 2 kilometer en Ashleigh Gentle en Anne Haug volgen dan op anderhalve minuut. Ook India Lee blijft nog bij de twee achtervolgsters.

V 2:33:40: Paula Findlay, Ashleigh Gentle, India Lee, Rebecca Clarke, Fenella Langridge en ook Lotte Wilms voegen op anderhalve minuut achterstand. Anne Haug heeft in de laatste kilometers op de fiets veel tijd goed gemaakt en komt 2:06 minuten achter Charles in T2.

V 2:32:05: Lucy Charles is terug in T2 en begint met een mooie voorsprong aan de run. 18 kilometer te gaan in de vrouwenrace.

Extra: Youri Keulen praat even na met Jan Frodeno! Nice!

Jan Frodeno en Youri Keulen (Foto: 3athlon.nl)

V 2:08:00: Diede Diederiks ligt 22e op 7:50 minuut achterstand en weet dus te voorkomen dat haar achterstand groter wordt. Els Visser daarentegen heeft echt een zware dag en rijdt nu op 10:08 minuut achterstand.

V 2:06:00: Terug naar de vrouwenwedstrijd. Lucy Charles is na ruim 60 kilometer op de fiets nog steeds oppermachtig. De Britse gaat met anderhalve minuut aan de leiding op Ashleigh Gentle, Paula Findlay, Lotte Wilms, India Lee, Rebecca Clarke en Fenella Langridge. Anne Haug volgt als tiende op 2:51 minuut.

3:20:18: Youri Keulen finisht op een mooie dertiende plaats, 6:31 minuut achter de winnaar. Sterke race van de Nederlander!

3:13:47: UITSLAG MANNENRACE Hij doet het! Max Neumann zorgt voor een geweldige verrassing. Top tien finishers: 1 Max Neumann 3:13:47 2 Kristian Blummenfelt +00:27 3 Magnus Ditlev +1:50 4 Jan Frodeno +2:16 5 Jason West+2:19 6 Alistair Brownlee +3:17 7 Daniel Baekkegard +4:16 8 Ben Kanute +4:22 9 Kyle Smith +4:46 10 Aaron Royle +5:07

3:09:00: Anderhalve kilometer te gaan voor Neumann en 19 seconden voorsprong op Blummenfelt. De slotfase is om te genieten.

3:07:00: Of is het toch mogelijk? Krankzinnig spannend want met nog 2 kilometer te gaan loopt Blummenfelt nog maar 23 seconden achter Neumann en zijn tempo is ongeveer tien seconden per kilometer sneller….

3:03:00: Neumann lijkt stand te houden: met nog drie kilometer te gaan heeft hij dertig seconden voor op Blummenfelt. Tien seconden per kilometer goedmaken lijkt zelfs teveel van het goede voor de Noor.

3:00:00: met precies drie uur op de klok staat er nog vier kilometer op de teller. Neumann vecht voor wat hij waard is en ziet er nog steeds sterk uit. Blummenfelt blijft inlopen maar heeft nog steeds 34 seconden goed te maken.

2:54:20: Het gaat er in de mannenrace om spannen: met nog 5.5 kilometer te gaan verdedigt Neumann een voorsprong van nog steeds 39 seconden op Blummenfelt. Ondertussen ligt Ditlev derde en slechts tien seconden achter Blummenfelt. Brownlee zakt nu weg en ligt vierde op 1:16 minuut. Vjfde is Jan Frodeno op 1:37 minuut achterstand. Veruit de snelste loper van de dag is Jason West, die nu zesde ligt op 2:36 minuut achterstand.

V 1:25:30: In de vrouwenwedstrijd hebben Els Visser en Diede Diederiks elkaar gevonden. Ze liggen nu 23e en 24e en rijden samen op 7:50 minuut achterstand. Het lijkt erop dat vooral Visser een bijzonder zware dag beleeft want normaliter rukt ze op tijdens het fietsen, maar nu is het tegendeel waar.

2:49:50: Met nog zeven kilometer te gaan loopt Blummenfelt nu tweede. Hij ligt nog maar 42 seconden achter op Neumann en loopt ruim tien seconden per kilometer sneller!

V 1:13:40: Ondertussen blijft Lucy Charles ontzettend sterk rijden. Na 30 kilometer op de fiets heeft ze nog steeds een voorsprong van 1:15 minuut op een grote achtervolgende groep met acht vrouwen, inclusief een sterk fietsende Wilms. Op 2:30 minuut volgt een tweede groep met een aantal favorieten als Ryf en Pallant-Browne.

2:45:00: Blummenfelt is niet aan het rennen, maar aan het vliegen. De Noor gaat snoeihard en komt steeds dichterbij de koploper. Neumann nu aan de leiding met een voorsprong van zes seconden op Brownlee en 33 seconden op Ditlev. Blummenfelt nog maar 52 seconden achter op een vierde positie. Kyle Smith zakt weg maar ligt nog wel vijfde op 1:01 minuut achterstand. Frodeno volgt als zesde op 1:27 minuut.

2:44:00: Daar gaat Neumann: precies halverwege de run loopt hij weg bij Brownlee en zo hebben we dus een nieuwe koploper in de wedstrijd.

2:40:10: Neumann is aangesloten bij Brownlee: de Australiër ligt nu dus samen met de Brit aan de leiding van de wedstrijd. Gaat hij erop en erover?

2:35:50: Het gaat spannend worden. Met nog maar elf kilometer te gaan, loopt Neumann nog maar zeventien seconden achter koploper Brownlee. Ook Ditlev, nu derde, ligt nog maar 39 seconden achter. De mannen komen steeds dichter bij elkaar.

2:31:00: Brownlee lijkt de winst te ruiken: de Brit is ontketend en gaat hard. Toch komt Neumann, net Smith gepasseerd en nu dus tweede, ineens snel dichterbij: hij ligt nog slechts 25 seconden achter de koploper. Blummenfelt, nog steeds ruim een minuut achter, loopt ondertussen langzaam maar zeker weg bij Frodeno. V 55:09: Els Visser en Diede Diederiks slagen er vooralsnog niet in om op de fiets tijd goed te maken. Visser ligt zeven minuten achter en Diederiks bijna acht minuten. Zij zijn 15 kilometer op de fiets onderweg. Het gaat hard vooraan, want ook Anne Haug (+3:15) en Daniela Ryf (+2:54) komen niet dichterbij Lucy Charles.

2:24:40: Brownlee heeft twaalf seconden voorsprong te pakken na drie kilometer. Smith volgt dus als tweede en Neumann ligt derde op 28 seconden. Ditlev lijkt geen goede loopbenen te hebben en volgt als vierde op 45 seconden. Blummenfelt en Frodeno maken het spannend en lopen zij aan zij op een vijfde en zesde positie. Ze liggen anderhalve minuut achter de koploper.

2:23:00: Brownlee maakt nu het verschil en loopt weg bij Smith. Het is niet zo gek ook, met een tempo dat rond de drie minuten per kilometer schommelt. Dat is dus zo’n twintig kilometer per uur. Bizar!

V 48:08: Na vijftien kilometer op de fiets houdt Lucy Charles geweldig stand: ze ligt 1:20 minuut voor op Lee, Perez Sala, Clarke, Langridge en Wilms. Daar kort achter is Paula Findlay bezig aan een inhaalslag en ook Ashleigh Gentle maakt tijd goed.

2:20:00: Brownlee en Smith lopen zij aan zij en bekleden de eerste twee posities. Het tempo ligt hoog, geheel volgens verwachting. Brownlee lijkt net iets sterker te lopen.

2:15:00: Het loopparcours bestaat uit verschillende rondes dus de atleten komen elkaar regelmatig tegen.

2:14:00: We krijgen alles waar we op gehoopt hebben! Smith, Brownlee, Neumann en Ditlev zijn aan de run begonnen. Achttien kilometer. Daar een minuutje achter Blummenfelt, Royle en Frodeno in de achtervolging, op hun beurt een paar seconden later gevolgd door Bishop en Kanute.

2:11:30: Youri Keulen handhaaft zich prima in de groep waarin hij rijdt, maar die groep verliest helaas wel rap tijd. Hij ligt nu zevende op meer dan vier minuten achterstand.

2:08:30: Ben Kanute is ondertussen weer aangesloten bij Jan Frodeno en Kristian Blummenfelt. Sterk optreden van de Amerikaan en drie ontzettend snelle lopers bij elkaar, met nog slechts vijf kilometer op de fiets te gaan.

V 35:50: Lucy Charles rijdt sterk: ze vergroot haar voorsprong op Wilms en Clarke aanzienlijk en rijdt nu op meer dan een minuut voorsprong. Het tweede groepje met Perez Sala, Lee, Langridge en Lawrence rijden nog steeds op anderhalve minuut.

2:01:30: De mannen hoeven nog maar acht kilometer te fietsen voordat ze aan hun achttien kilometer run beginnen. Het zijn nog steeds Brownlee, Smith, Neumann en Ditlev aan de leiding. Bishop en Royle volgen op 44 seconden en Frodeno en Blummenfelt op een minuutje. Kanute blijft toch ook aansluiting houden en volgt nu als negende op 1:17 minuut.

V 30:10: Een lastige opgave voor Els Visser en Diede Diederiks. Visser komt als 24e uit het water en ligt 5:50 minuut achter de koploper. Diederiks volgt als 26e op 7:10 minuut achterstand.

V 26:00: Na de top drie volgen Fenella Langridge, Sara Perez Sala, Holly Lawrence en India Lee op anderhalve minuut achter Lucy Charles. Ashleigh Gentle volgt als negende op 2:11 minuut achterstand en Chelsea Sodaro als zestiende op 2:34. Daar weer kort achter volgen Daniela Ryf en Anne Haug op 2:43 minuut achterstand.

V 24:50: Lotte Wilms en Rebecca Clarke komen als tweede en derde uit het water en liggen iets minder dan een halve minuut achter Lucy Charles.

V 24:19: Lucy Charles heeft nog even wat extra gas gegeven in de tweede zwemronde en komt als eerste uit het water na 24:19 minuut. De Britse was oppermachtig tijdens het zwemmen en zal haar voorsprong nu proberen te verdedigen op de fiets.

1:50:30: Ook Blummenfelt lijkt nu weer moeite te hebben met het tempo: hij ligt tien seconden achter het tweede groepje met daarin dus Bishop, Royle en Frodeno.

1:46:14: Met nog twintig kilometer op de fiets te gaan, verandert er steeds meer in de mannenrace. Nog steeds vier koplopers, maar in de tweede groep moet Ben Kanute nu passen. Hij kan het tempo niet meer bijhouden en ligt op vijftig seconden achter de koplopers (en twintig seconden op de achtervolgende groep).

V 14:31: Els Visser loopt 2:47 minuut achterstand op tijdens de eerste kilometer zwemmen en ligt 24e. Diede Diederiks volgt als 26e op 3:28 minuut achterstand.

V 12:00: India Lee, Fenella Langridge, Sara Perez Sala en Holly Lawrence volgen op veertig seconden.

V 11:43: Lucy Charles na 11:43 minuten als eerste terug na een kilometer zwemmen: zij duikt het water in voor haar tweede ronde. Lotte Wilms ook sterk, want zij volgt op elf seconden als tweede, met in haar voeten Rebecca Clarke.

1:41:00: Ditlev probeert het gaatje naar de kopgroep dicht te rijden en slaagt daar ook in: vier koplopers nu dus. Neumann, Smith, Brownlee en Ditlev rijden twintig seconden voor op Royle, Bishop, Frodeno, Blummenfelt en Kanute.

V 07:00: De vrouwen liggen pas zeven minuten in het water en Lucy Charles is al helemaal los. Ongekend hoe sterk de Britse altijd zwemt.

1:34:00: De achtervolgende groep rijdt op een kleine twee minuten achterstand. In die groep Kallin, Baekkegard, Angert, Hogenhaug en Funk.

1:32:10: In de mannenrace ontstaan nu verschillen. Neumann, Smith en Brownlee hebben een voorsprong van vijftien seconden op Frodeno, Royle, Bishop, Ditlev, Blummenfelt en Kanute. Ze zijn de vijftig kilometer gepasseerd.

V 01:00: Geheel volgens verwachting is het Lucy Charles die de leiding neemt. Het zal vooral de vraag zijn: wie kan volgen? Vorig jaar lukte het de Nederlandse Lotte Wilms bijvoorbeeld om bij de Britse te blijven.

V 00:00: De vrouwen zijn inmiddels gestart!

1:25:00: De vrouwen gaan over vijf minuten van start. Ook daar een prachtig startveld met drie Nederlanders!

1:23:00: Youri Keulen rijdt in een grote groep en komt als twintigste door. De Nederlander ligt nu 2:27 minuut achter op de kopgroep. Keulen staat bekend om zijn bijzonder sterke looponderdeel dus kan zeker nog geweldig werk gaan verrichten tijdens de run.

1:22:00: Frodeno neemt nog steeds geen leiding en doet dus geen kopwerk. Het is een beeld dat we niet kennen: de Duitser trok doorgaans altijd z’n eigen plan, maar lijkt het nu prima om de kopgroep te volgen.

1:20:00: Er gebeurt even weinig maar inmiddels zijn de atleten halverwege het fietsonderdeel. De kopgroep van negen rijdt prima samen en Ditlev heeft het moment even aangegrepen om op adem te komen. Ondertussen gaan de vrouwen over tien minuten van start.

1:09:40: Het is zover: Ditlev en ook Blummenfelt zijn aangesloten bij de kopgroep van nu dus negen atleten. Zal de Deen meteen de koppositie overnemen? Hij fietst overduidelijk het sterkst van iedereen.

1:05:30: Er is op dit moment één man die de show steelt en dat is Magnus Ditlev: hij gaat vol gas en rijdt nog maar dertig seconden achter de kopgroep. Hij heeft dus al meer dan een minuut goed gemaakt. Blummenfelt kan hem niet bijbenen en ligt nu tien seconden achter Ditlev en dus veertig seconden achter de kopgroep.

1:03:00: Opvallend detail: Cameron Wurf verliest snel tijd op de fiets en ligt al op vier minuten achterstand. De man die normaal één van de snelste fietsers is, misschien wel dé snelste fietser zelfs, lijkt een offday te hebben.

1:01:00: In de kopgroep is het voornamelijk Kyle Smith die het kopwerk doet. De Nieuw-Zeelander oogt bijzonder sterk op de fiets. Jan Frodeno heeft nog niet op kop gereden en lijkt zich voornamelijk rustig te houden. Ideale positie voor de Duitser.

59:00: Met bijna een uur op de wedstrijdklok, maakt Ditlev opnieuw tijd goed op de kopgroep: hij ligt minder dan een minuut achter. Alleen Blummenfelt kan hem op dit moment volgen en dat is echt in het voordeel van de Noor, die dus ook naar voren oprukt nu.

55:50: Belg Pieter Heemeryck rijdt op dit moment sterk en ligt dertiende op 1:49 minuut achterstand. Youri Keulen lijkt het wat zwaarder te hebben en blijft tijd verliezen. Hij komt door als 21e en heeft een achterstand van 2:11 minuut. Hij ziet zich omringd door David McNamee, Felipe Azevedo, Bradley Weiss, Jason West, Robert Kalinn, Rudy von Berg en Mathias Lyngsoe Petersen.

54:05: De kopgroep heeft de 21 kilometer gepasseerd op de fiets en zijn dus op een kwart van het fietsonderdeel. Nog steeds Smith, Brownlee, Royle, Neumann, Kanute, Frodeno en Bishop samen. Het groepje met Ditlev en Blummenfelt rijdt nog steeds op 1:10 minuut achterstand.

49:40: Sterk optreden van Thomas Bishop: hij is aangesloten bij de kopgroep en die bestaat nu dus uit zeven atleten. Daarachter heeft Ditlev inderdaad de gashendel opengetrokken: met snelheden ruim boven de vijftig kilometer per uur loopt hij – en met hem ook Angert, Blummenfelt en Baekkegard – in op de kopgroep. Achterstand: 1:12 minuut.

45:00: Het is nu Magnus Ditlev die de leiding heeft genomen in de achtervolgende groep met Kristian Blummenfelt. Dat betekent dat het tempo omhoog zal gaan: grote kans dat de achterstand zal afnemen.

41:15: Wat gebeurt er vandaag? Kristian Blummenfelt blijft tijd verliezen en ligt nu al anderhalve minuut achter: opnieuw vijftien seconden verloren dus. Frodeno en Brownlee zitten comfortabel in de kopgroep en lijken voorlopig de beste papieren te hebben.

37:45: Een lastige positie voor Thomas Bishop: de Brit rijdt op vijftien seconden achter de kopgroep en heeft ook niemand bij zich. Hij rijdt dus tussen twee groepen in en moet het voorlopig alleen doen.

36:00: Youri Keulen verliest de aansluiting met de groep van Blummenfelt en komt als achttiende door: vijftien seconden achter Blummenfelt en anderhalve minuut achter de koplopers.

34:20: Vooralsnog ziet Blummenfelt er niet heel sterk uit en over de eerste vijf kilometer op de fiets heeft hij 15 seconden verloren. De Noor heeft genoeg sterke mannen om zich heen dus hoeft zich nog geen zorgen te maken. De dag is nog lang.

33:20: Enigszins opvallend: er wordt gereden met RaceRanger om stayeren te voorkomen, maar de kopgroep rijdt op bijzonder korte afstand van elkaar.

32:00: Op de fiets is een kopgroep van zes man ontstaan: Brownlee, Smith, Royle, Kanute, Frodeno en Neumann. Bishop en Angert hebben de aansluiting net gemist en iets verder naar achteren probeert Blummenfelt het gat naar voren te dichten.

27:00: Het fietsparcours voor vandaag: een aanloopstuk van 2 kilometer en vervolgens vier rondes van 19 kilometer. Iedere ronde een behoorlijke klim en afdaling.

24:30: Daarachter wordt het spannend, want Kristian Blummenfelt heeft een minuut achterstand opgelopen. Hij zit in een groep met onder andere Jason West, Rudy von Berg, Frederic Funk, Filipe Azevedo, Robert Kallin en ook de Nederlandse Youri Keulen. Powerbikers Magnus Ditlev en Kristian Hogenhaug zitten ook in deze groep, terwijl Cameron Wurf twintig seconden verder naar achteren zit.

23:30: De verschillen zijn klein: Kyle Smith, Andrea Salvisberg, Max Neumann, Daniel Baekkegard, Florian Angert, Thomas Bishop en Ben Kanute zitten allemaal binnen twintig seconden van de koploper.

22:39: Aaron Royle als eerste terug uit het water: 22:39 minuut is de zwemtijd. Jan Frodeno volgt op een seconde en Alistair Brownlee op drie seconden.

21:15: Het lijkt erop dat een aantal mannen uit het tweede groepje aansluiting vindt in de kopgroep. Het blijft lastig zien, maar we naderen de swim exit en dan weten we meer.

17:00: Morele winnaar is vooralsnog Jan Frodeno. De Duitser zal met voorsprong op Kristian Blummenfelt beginnen aan het fietsen en is voorlopig in controle.

11:36: Magnus Ditlev en Cameron Wurf volgen op veertig seconden achterstand. De Deen en Australiër zijn misschien wel de sterkste fietsers van het veld en zullen straks ongetwijfeld naar voren oprukken.

11:25: Kristian Blummenfelt komt als veertiende door, halverwege de swim. De Noor heeft een achterstand van 28 seconden. Youri Keulen ligt negentiende op 36 seconden achterstand.

10:56: Australian exit: er is een kilometer gezwommen en na deze landlap volgt nog een ronde van een kilometer. Aaron Royle voert het veld aan: 10:56 minuut over een kilometer. Daar meteen achter Jan Frodeno, Alistair Brownlee, Kyle Smith en Andrea Salvishberg. Ook Florian Angert, Thomas Bishop, Daniel Baekkegard, Max Neumann en Ben Kanute zitten er meteen bij.

07:30: Grootste vraag voor vandaag lijkt misschien wel: wat kan Jan Frodeno? De Duitser, door velen gezien als de greatest of all time, heeft al bijna twee jaar geen wedstrijd gedaan. De druk zal bijzonder hoog voor hem zijn.

03:15: Zoals verwacht is het Aaron Royle die het zwemonderdeel momenteel aanvoert. Kristian Blummenfelt zoekt een tactische positie rechts van de groep, een beetje buiten het gedrang.

02:15: In het water blijft de groep als groot geheel bij elkaar. Naar verwachting zullen de eerste verschillen snel worden gemaakt, maar vooralsnog dus nog niet. \

-0:00: En we zijn onderweg! Watertemperatuur: 18.3 graden.

-1:00: De atleten worden één voor één voorgesteld en dan gaan we van start!

-5:00: Jan Frodeno maakt in de voorbeschouwing een grap tegenover Kristian Blummenfelt: ‘Misschien wacht ik tijdens het lopen wel even op je.”

-7:00: Magnus Ditlev geldt ook als één van de favorieten: de Deen werd eind vorig jaar tweede bij de PTO US Open maar had toen Collin Chartier voor zich, die onlangs werd betrapt op het gebruik van EPO. Ditlev zal dus extra gebrand zijn op een overwinning.

-10:00: De omstandigheden zijn vooralsnog perfect: het water is rustig, er staat geen wind en atleten mogen met wetsuit zwemmen.

-15:00: we starten over een kwartier met de mannenwedstrijd. Wát een startveld:

-23:00: De wedstrijd start zo met het zwemonderdeel van 2 kilometer: 2 keer een ronde van 1 kilometer inclusief landlap.

-25:00: Helaas zijn er ook een aantal afmeldingen voor de wedstrijd. Bekendste namen zijn Sam Laidlow en Patrick Lange, die beiden werden gezien als podiumkandidaten.

-35:00: de PTO European Open vindt plaats op Ibiza en gaat over de ‘PTO 100’ afstand: alle atleten zwemmen 2 kilometer, fietsen 80 kilometer en lopen 18 kilometer.

-38:00: Grootste favoriet bij de vrouwen lijkt Ashleigh Gentle te zijn: zij verloor nog niet eerder een PTO race waar ze aan de start stond. Meeste concurrentie wordt verwacht van veelvuldig wereldkampioene Daniela Ryf.

-40:00: Met nog veertig minuten tot de start, maken we ons op voor een prachtige wedstrijd. Grootste favorieten in de mannenrace: Kristian Blummenfelt, Jan Frodeno en Alistair Brownlee.