Hij beloofde hen sponsordeals, samenwerkingen en mooie bedragen, maar voormalig TORQ Benelux-eigenaar Marnix C. liet in werkelijkheid een spoor van – meestal financiële – ellende achter bij tientallen Nederlandse (top)atleten. De afgelopen weken deden veel van die atleten een oproep aan 3athlon: “Dit moet stoppen, want deze man liegt en bedriegt, komt zijn afspraken nooit na en maakt mensen simpelweg kapot.” 

Marnix C. was van april 2019 tot december 2020 eigenaar van TORQ Benelux, een bedrijf dat voornamelijk in sportvoeding handelt, en kwam in die hoedanigheid veel in contact met diverse Nederlandse atleten. Veel van die atleten komen op hoog niveau uit, maar soms ook gaat het om enthousiaste Age Groupers. Niet alleen triatleten werden benadeeld, maar ook topschaatsers en sommige wielrenners blijken de dupe van het handelen van Marnix C. 

Bedragen die oplopen tot duizenden euro’s

In vrijwel álle gevallen beloofde Marnix C. hen sponsordeals en daarmee geldbedragen, die atleten dan konden gebruiken om hun sportieve dromen te verwezenlijken. De bedragen variëren van 500 euro tot soms bijna 8.000 euro en in alle gevallen werden de beloofde bedragen niet betaald. Ook niet wanneer door de atleten – en soms verenigingen – al was voldaan aan verplichtingen die als wederdienst aan de beloofde bedragen waren verbonden. “Wij hebben pakjes en materialen laten bedrukken en zouden daar, logischerwijs, een mooi bedrag voor krijgen. Het is nu de omgekeerde wereld: wij hebben kosten gemaakt voor deze bedrukkingen, puur en alleen ter promotie van TORQ, maar hebben vervolgens nooit een stuiver gezien”, vertelt één van de gedupeerden. 

Malafide werkwijze

Onlangs kwam de naam Marnix C. weer naar voren toen bleek dat TC Twente zich terug zou trekken uit de Eredivisie. Stijn Jansen, één van de atleten die uitkomt voor die club, liet toen weten dat C. ook hier allerlei dingen had beloofd, zowel aan vereniging als individuele atleten, en dat die afspraken niet werden nagekomen. Jansen riep andere gedupeerden op zich te melden. Dat gebeurde massaal en 3athlon sprak met meer dan tien van die gedupeerden, zag dankzij hen honderden mailtjes en app-gesprekken en kreeg zo duidelijk inzage in de malafide handelswijze van Marnix C. Diverse verzoeken vanuit 3athlon, gericht aan Marnix C. en met de vraag of hij wil reageren om zijn kant van het verhaal te vertellen, werden gelezen maar niet beantwoord. Er is zowel per telefoon als per mail diverse keren contact gezocht met Marnix C.

Even bizarre als krankzinnige brief met eis tot schadevergoeding 75.000 euro

Daarentegen ging Marnix C. zelf vol in de aanval, wonderbaarlijk genoeg gericht op Jansen. In een even bizarre als haast krankzinnige brief – die nota bene niet aan Jansen zelf, maar aan zijn vader werd gericht – was het Marnix C. die Jansen sommeerde zijn oproep offline te halen. Zou Jansen dat niet doen, dan dreigde Marnix C. met een boete van 75.000 euro voor vader Jansen. Termen als smaad en laster werden gebruikt, maar enige onderbouwing ontbrak in de brief, die ook nog eens vol met spel- en vormfouten zat. Op vragen vanuit 3athlon waarom Marnix C. de brief aan de vader van Jansen, en niet gewoon aan Jansen zelf richtte – die immers ver de achttien jaar is gepasseerd – kwam ook geen reactie.

Dreigementen worden niet geschuwd

Uit de honderden mailtjes en appjes die 3athlon heeft gezien, wordt niet alleen een beeld geschetst van een man die atleten dingen – voornamelijk geld en kleding – belooft en niet nakomt, maar ook van iemand die het vervolgens niet schuwt om te dreigen. Atleten die naar het aan hen beloofde geld vroegen, worden meer dan eens afgescheept met eerst vage excuses en daarna loze bedreigingen. “En ook al weet je dat je volledig in je recht staat, voelt dat toch zeer onprettig”, is een zeer veel gehoorde opmerking bij de gedupeerden. “Dit moet gewoon naar buiten, want Marnix C. gaat maar door. Dat is niet alleen heel schadelijk voor de gedupeerden, maar zeker ook voor de sport.” 

De afgelopen weken las 3athlon honderden mails en appgesprekken tussen Marnix C. en gedupeerden. 3athlon sprak met meer dan tien gedupeerden en uiteraard zijn deze mensen allemaal bekend op de redactie. Ondanks verschillende verzoeken tot contact, weigerde Marnix C. 3athlon te woord te staan. Marnix C. is momenteel niet meer verbonden aan TORQ Benelux.