Je kunt alles vinden van Lance Armstrong. Een grote sportheld, om maar iets te noemen, maar ook precies het tegenovergestelde. De Amerikaan gebruikte tenslotte jarenlang doping, ontkende dat even lang, raakte uiteindelijk al zijn Tour de France-zeges kwijt en was binnen de sportwereld bijna nergens meer welkom. In dit openhartige interview met NBC vertelt hij alles over dat meer dan bewogen verleden.

De eerste vraag is meteen een hele directe. Want wat zou Armstrong doen als een kind nu naar hem toe zou komen en dan zou aangeven dat hij/zij het overweegt om doping te nemen, om daarmee op het niveau te komen dat nodig is om zijn/haar droom te verwezenlijken. Wat zou Armstrong dan zeggen? ,,Elke situatie is anders, maar ik wil vooral niet dat een kind dat aan mij komt vragen. Ik ben daar niet de juiste persoon voor. Ik zou moeten zeggen dat ik niet denk dat het een goed idee is.”

Wat volgt is een gesprek over hoe het was om van ‘kanker naar kampioen’ te gaan, de dingen die Armstrong tegen de pers heeft gezegd en die hij nu – achteraf bezien – zou willen terugdraaien. Maar ook over het feit dat hij alles opnieuw gedaan zou hebben omdat alles hem ontzettend veel geleerd heeft. Over het gevoel van vrijheid dat Armstrong altijd kreeg – als kind al – als hij op de fiets zat. Maar ook over de schaamte die hij nu voelt als hij zijn eigen leugens terugziet. ,,Ik wilde nooit opgeven. Nooit. Ik heb een fout gemaakt die tot veel andere fouten heeft geleid. Tot de grootste neergang in de sportgeschiedenis. Maar tegelijkertijd heeft het ook zoveel in beweging gebracht. En zoveel goede dingen gedaan. Me zoveel gebracht. Ik had het niet anders willen doen.”