“Stel je voor dat je leven plotseling verandert. Opeens is de wereld zoals jij die kende er niet meer. Je moet weer bij het begin beginnen, alles opnieuw. Het gebeurt nu. Iedere dag gaan er zeven mensen weg bij de ‘Armed Forces’ met ernstig letsel. Veel van hen hebben het zwaar, wat betekent dat zij en hun familie hulp nodig hebben om te herstellen van hun wonden, zowel de zichtbare als de verborgen wonden.” Om aandacht te vragen voor PTSS en geld in te zamelen voor Help for Heroes – een organisatie die soldaten helpt na hun uitzending – volbracht voormalig soldaat Darren Hardy tien triathlons in evenveel dagen. “Mezelf fysiek pushen, helpt mij mentaal. Ik wil anderen graag motiveren hetzelfde te doen, zodat ze ook deze fijne voordelen kunnen ervaren”, vertelt de atleet aan Telegraph.

Toen de toen slechts 17-jarige Hardy bij het leger kwam, had hij geen idee dat een incident van een aantal jaar later wel eens zijn leven op de kop zou zetten. “Er werd een helikopter neergehaald en wij moesten lichaamsdelen bij elkaar zoeken; je zag het verschil tussen helikopter een lichaam haast niet meer en we probeerden te achterhalen welk lichaamsdeel bij welk lichaam hoorde”, vertelt Hardy aan Telegraph over deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Niet direct werd Hardy zich bewust van de geestelijke littekens die hij deze dag opliep. Pas negen jaar later triggerde een andere nare situatie de pijn die nog in hem zat. Hardy zag hoe één van zijn collega’s in een vuurzee terecht kwam. “De geur van brandend vlees, die ik tot dan toe nog niet kende, triggerde het incident (met de helikopter, red.) dat ik in 2006 meemaakte.” Bijna een jaar lang kropte Hardy zijn gevoelens op, tot hij niet meer kon. “Ik had een kort lontje. Ik klapte bijna uit elkaar, maar tegelijkertijd hield ik mijn lippen stijf op elkaar. Erover praten werd gezien als zwakte”, legt hij uit.

Twee jaar later werd Hardy officieel gediagnosticeerd met PTSS en zocht hij hulp van Help for Heroes. Hetgeen wat hem uiteindelijk écht de positiviteit weer in zijn leven terug bracht, was triathlon. Dat Hardy graag aan sport doet, wist hij al, maar dat het hem ook zo erg kon helpen, was een ontdekking.

“Het was helemaal nieuw voor mij. Ik stond om 4:30 uur ‘s ochtends op om hard te trainen. Ik geloof dat het goed is om je lichaam steeds verder te pushen. Ik wil anderen helpen door te bewijzen dat er een andere manier dan zelfmoord is om hier uit te komen.”

Verspreid over Engeland finishte Hardy tien triathlons in tien dagen. Daarbij kreeg hij met een flink aantal fysieke en mentale uitdagingen te maken. Zo leed hij aan hypothermie, gooide een achillespees blessure bijna roet in het eten en had hij moeite om voeding binnen te krijgen. Het waren tien heftige dagen, maar Hardy slaagde erin deze missie te volbrengen en daarmee ook nog eens ruim 13.000 pond op te halen voor het goede doel. Zijn gehele ‘race’ werd vastgelegd door Endurance TV en is daarom via het betaalde platform als documentaire terug te zien.

Eerder spraken we marinier Robin Imthorn die via een extreme uitdaging geld inzamelt voor goede doelen die mensen met PTSS helpen.