Een wedstrijd beginnen met je voeten in het zand, zwemmen door helderblauw water en je een weg over een prachtig Spaans eiland banen: en dat zijn slechts drie van de redenen om Challenge Peguera-Mallorca op de kalender te noteren. Geen wonder dat zoveel Nederlandse triatleten jaarlijks richting Mallorca trekken om te racen. Op 15 oktober klinkt het startsignaal voor de 2022 editie van Challenge Peguera-Mallorca. We werpen een blik op deze populaire Middle Distance.

Met jaarlijks zo’n 300 dagen aan zonneschijn, is de kans groot dat je een zonovergoten Mallorca treft. En als het zonnig is, wil je natuurlijk maar één ding: naar het strand óf een triathlon doen, toch? Je kunt die twee tijdens Challenge Peguera-Mallorca perfect combineren. Al zul je dus niet voor ontspanning richting het strand trekken, maar eerder voor inspanning. Challenge Peguera-Mallorca behoort niet tot de categorie makkelijke races, al valt hij ook niet onder de categorie ‘extreem zwaar’, maar je zult zeker voor een uitdaging komen te staan gezien de flinke klimmetjes tijdens het fietsen. 

Zon, strand en zwemmen

De dag begint met 1900 meter zwemmen, waarbij atleten beginnen in de baai van Peguera en vervolgens richting de Torà Beach arena zwemmen. Het zwemonderdeel bestaat uit slechts één ronde. Op een afstand van 140 meter van het water, vind je je fiets in de wisselzone, die zowel T1 als T2 is. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

De zwemstart vanaf het strand. (Foto: Challenge Peguera-Mallorca)

Veelzijdig fietsparcours

Het 90 kilometer lange fiets parcours is gekenmerkt door prachtig uitzicht op bergen en de kust. Zorg dat je het zo af en toe even goed in je opneemt, want vaak zul je daar nauwelijks de kans voor krijgen, vanwege de pittige beklimmingen en snelle afdalingen. Gelukkig is het niet alleen klimmen en dalen; er zijn ook veel lange rechte stukken waarbij je goed in je ligstuur kan liggen en snelheid kan maken. Het is dan ook een fietsparcours vol variatie. 

Atleten rijden de 90 kilometer verdeeld over twee ronden, waarbij je onderweg populaire vakantieoorden tegen komt, stranden en geweldige natuur bij de Serra de la Tramuntana, een UNESCO World Heritage Site. Iedere ronde telt zo’n 500 hoogtemeters. 

Het fietsonderdeel begint in Peguera, leidt vervolgens door Es Capdellà – een oude stad – een afdaling door Son Pillo, langs Calvià, El Toro, Santa Ponca, en langs de kust weer terug richting Peguera. 

Enthousiast publiek 

Na het fietsonderdeel, word je verrast door een mooie en bovenal sfeervolle halve marathon. De vier rondes leiden atleten door het oude centrum van Peguera, langs een drukke boulevard – waar vaak genoeg Nederlanders langs de route staan om je aan te moedigen – en over de Maritime Boardwalk, die grenst aan verschillende stranden en daardoor een mooi uitzicht over de kust biedt. De finish is op het plaza dat strand verbindt met de boulevard, het bruisende hart van Peguera. 

Prachtige trainingslocatie 

Het is niet alleen leuk om richting Mallorca te trekken voor deze race, het eiland wordt ook gezien als trainingshotspot. Dankzij de vele heuvelachtige, maar ook vlakke wegen, de mogelijkheid om in zee te zwemmen en de verscheidenheid aan looproutes, is Mallorca zeer in trek bij triatleten. Dat betekent dat je in de dagen voor de race nog genoeg kans hebt om die laatste kilometers af te leggen óf je kunt het eiland zelfs al eerder opzoeken voor een trainingsstage waarbij je het parcours alvast kunt verkennen. 

Breng je familie mee 

Niet alleen voor trainen en racen is Mallorca geweldig. Het is ook een perfecte zonbestemming voor de hele familie. Mallorca zit vol met prachtige resorts en er is genoeg te doen. Geniet van een diner met je familie in het centrum, loop ‘s avonds met een ijsje over de boulevard, bezoek de stranden of entertain de kinderen bij het zwembad. Mallorca is perfect voor een heerlijke vakantie-triathlon combinatie. 

Rennen langs de prachtige stranden. (Foto: Challenge Peguera-Mallorca)