Het is voor triatleten niet ongewoon om zich naast triathlons ook in andere extreme uitdagingen te storten. Voorbeelden hiervan zijn de triatleten die meedoen bij de Nederlandse Westcoast Challenge, of atleten als Irene Kinnegim (die overigens ook de Westcoast Challenge meedeed en won, red.) die zich na triathlon in de extreme wereld van het ultrarunnen stortte. Een andere ultrarunner is Duco van Lanschot: hij liep onder andere de Marathon Des Sables. Tijdens een lezing, georganiseerd ter ere van het vijfjarig bestaan van Amstel Fysio, vertelde hij over zijn geleerde lessen uit dit soort extreme uitdagingen. Deze lessen zijn niet alleen voor ultrarunners, maar gelden net zo goed voor triatleten.
De uitdaging die de meeste planning en organisatie met zich meebracht voor Van Lanschot, was de Marathon des Sables. Dit is een zesdaagse tocht van ruim 250 kilometer door de Sahara. De afstanden per dag wisselen: op de langste dag moet ruim 80 kilometer worden gelopen. De lopers moeten in deze uitdaging zo goed als zelfvoorzienend zijn en moeten daardoor iedere dag alles dat ze nodig hebben zelf meetillen. Alleen water wordt door de organisatie geregeld. Discovery noemde de Marathon des Sables ‘The toughest footrace on earth’, hoewel het finish percentage toch nog op 95 procent ligt.
Preparation is key
Een goede voorbereiding is het halve werk: dit geldt des te meer voor extreme uitdagingen. Uiteraard hoort hier het trainen zelf bij, maar dit is slechts een deel van het geheel. Doordat de lopers bij de Marathon des Sables al hun spullen iedere dag mee moeten tillen, kun je niet alles meenemen wat je misschien wel eens ergens een keer nodig zou kunnen hebben. Ter voorbereiding zetten Van Lanschot en zijn loopvrienden tijdens de voorbereiding alle beschikbare middelen in een Excel-bestand, inclusief gewicht. Hieruit werd het pakket dat meeging samengesteld. Om iedere gram werd gevochten: tandenborstels werden doormidden gezaagd, dat scheelde toch weer acht gram.
Het voedsel dat mee ging werd ook uitgebreid geanalyseerd. Alles dat in aanmerking kwam werd eveneens in Excel gezet, waarbij gekeken werd naar welk voedsel de meeste calorieën opleverde per gram. Op deze manier hoefde er minder gewicht mee getild te worden om toch genoeg calorieën mee te hebben. Hier stopte het echter niet. Voeding dat in aanmerking kwam, werd aan nog een test onderworpen. Van Lanschot en zijn vrienden testten voedsel na 30 kilometer hardlopen en een zo lang mogelijke sauna sessie. Toen bleek dat niet alles meer zo smakelijk was als daarvoor.
(tekst gaat verder onder de foto)
Mind over Matter
Mentale kracht is veel belangrijker dan fysieke kracht: je kunt veel meer dan dat je denkt. Van Lanschot ondervond dit zelf tijdens de langste dag van de Marathon des Sables, waarbij dus ruim 80 kilometer gelopen moest worden. De 50 snelste lopers van het klassement startten iedere dag later dan de rest, om er zo voor te zorgen dat de lopers minder verspreid over de dag bij de finish kwamen. Van Lanschot stond bij aanvang van de lange etappe rond de 55e positie en liep samen met een van zijn vrienden de hele dag van voren mee. Ook in het donker liepen ze nog goed, maar langzaam zagen ze achter hen een paar lichtjes steeds dichterbij komen. Ze kwamen steeds beter in de race en dit was toch eigenlijk niet de bedoeling. Ze probeerden steeds harder te lopen, want ze wilden niet ingehaald worden. Tevergeefs. Op een gegeven moment liepen twee mannen op hoog tempo voorbij. Pas toen realiseerden ze zich dat het ging om de nummers een en twee uit het klassement. Nadat ze hier hard om hebben kunnen lachen viel er een soort last van ze af en hebben ze de kilometers erna super gelopen. In plaats van langzamer, liepen ze hierdoor naar het einde toe steeds sneller.
‘Perseverance above all’
Doorzettingsvermogen is misschien wel de belangrijkste eigenschap. De wetenschap dat uitdagingen met ups en downs komen kan helpen om door een dip heen te komen. Van Lanschot had richting het einde van de Marathon des Sables veel last van blaren. Vooral het aantrekken van de schoenen werd hierdoor niet makkelijker. Toch ging het lopen daarna weer en gedurende de moeilijke momenten waren zijn vrienden daar om hem verder te helpen. Wat hielp bij het doorzetten was om samen naar de volgende struik te lopen, daarna naar de volgende duin, etcetera. Dankzij het doorzetten kwam Van Lanschot ondanks zestien blaren toch aan de finish.