Ironman Chattanooga

Twee overtuigende winnaars. Zowel bij de mannen als vrouwen werd er met een flinke voorsprong gewonnen. De Engelse Joe Skipper lag maar liefst 8:27 minuut voor op de Canadese Lionel Sanders toen hij zegevierde. De Amerikaanse Skye Moench lag zelfs 26 minuten voor op haar snelste achtervolgster: de Spaanse Gurutze Frades Larralde, die dus tweede werd. Het podium bij de dames was compleet met de Canadese Melanie McQuaid. Bij de mannen was de derde podiumplaats aan de Amerikaanse Ben Hofmann besteed.

Na het zwemonderdeel lag Skipper op een achtste plek en op 1:21 minuut afstand van de snelste zwemmer: Hofmann. Tijdens het fietsen legde de Engelsman er een flink tempo op. Alleen de Amerikaanse Sam Long wist met hem mee te komen, maar die zou later tijdens het lopen instorten. Zo bleef Skipper eenzaam – en met een riante voorsprong op de rest van zijn tegenstanders – op kop over. Dat gaf hij niet meer weg en zo was het Skipper die naar de winst toe liep. Onderweg klokte hij overigens ook nog de snelste looptijd: 2:44:06 uur.

De tweede plaats die Moench had na het zwemmen, werd snel verruild door een eerste plaats tijdens het fietsen. McQuaid was de enige dame die nog enigszins aan haar gewaagd was in het zadel, maar alsnog lag Moench al ruim een kwartier voor op haar tegenstander bij aankomst in T2. Al moest Moench eigenlijk alleen nog ‘rustig’ de marathon uitlopen, noteerde ze een looptijd van 3:01:11 uur. 26 minuten nadat Moench haar overwinning vierde, kwam de Spaanse Frades Larralde – die een sterke marathon liep en daardoor uiteindelijk McQuaid inhaalde – over de streep.

Ironman 70.3 Cozumel

Het waren de Argentijnse Luciano Taccone en de Mexicaanse Cecelia Perez die afgelopen weekend op de hoogste podiumplek plaats mochten nemen tijdens Ironman 70.3 Cozumel.

Taccone genoot een positie in de groep na het zwemonderdeel en spaarde daarmee goed zijn benen voor het looponderdeel, want tijdens de halve marathon trok hij de winst pas echt naar zich toe. De Belgische Emmanuel Lejeune pakte een tweede plaats (+3:33) en de Braziliaanse Fernanco Toldi werd derde (+5:55).

Perez lag al na het zwemonderdeel op kop in de wedstrijd, maar werd later ingehaald door de Amerikaanse Lesley Smith. Perez liet Smith er niet ver vandoor gaan en zo hing de uiteindelijke winnares slechts enkele seconden na Smith haar fiets terug in de rekken. Tijdens het lopen verdween Perez al snel naar de kop om Smith in te halen en vervolgens uit beeld te verdwijnen. Het was dan ook Perez die zegevierde en Smith die vier minuten later het zilver pakte. De Argentijnse Romina Palacio bekleedde de laatste podiumplek (+14:26).

Ironman 70.3 Augusta

Een spannende ontknoping bij de dames zag de Australische Ellie Salthouse er met de winst vandoor gaan tijdens Ironman 70.3 Augusta. Bij de mannen was het de Portugese Felipe Azevedo die het lint boven zijn hoofd mocht tillen.

Bij de mannen kwam een grote groep atleten nagenoeg gelijktijdig uit het water. Azevedo en de Australische Timothy Reed zaten daar ook bij. Zij wisten op de fiets te ontsnappen aan hun tegenstanders, maar tijdens het lopen bleek niet Reed, maar de Amerikaanse Jason West, de sterkste concurrentie aan Azevedo te kunnen bieden. Na veertien kilometer lag West op een tweede plek, slechts dertig seconden achter Azevedo. Dichter bij dan deze halve minuut kwam hij ook niet, want bij de finish was de voorsprong van Azevedo weer opgelopen tot een minuut. West werd dus op ongeveer een minuut afstand van de winnaar tweede. De derde plaats ging naar Reed (+4:18).

Na het zwemonderdeel lag Salthouse nog zo’n 25 seconden achter de eerste dame: de Amerikaanse Rachel Olsen. De Canadese Tamara Jewett lag op dat punt bijna drie minuten achter. Op de fiets baande Salthouse zich snel een weg naar voren. Bij aankomst in T2 genoot ze een voorsprong van ruim zeven minuten op Jewett, die zesde lag. Jewett nam daar echter geen genoegen mee: tijdens de halve marathon vloog ze snel naar voren; zo hard dat ze bijna tussen Salthouse en de overwinning leek te komen. Dat gebeurde uiteindelijk op 38 seconden na net niet. Het was dus Salthouse die won, Jewett die tweede werd en de Amerikaanse Danielle Lewis maakte het podium compleet (+4:38).