Met een start op de wereldberoemde wielerbaan in Roubaix – natuurlijk bekend van de wielerklassieker Parijs-Roubaix – is de 2024-start van de Transcontinental Race een eigenlijk nu al historische. Vanuit Frankrijk doen deelnemers onder andere Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Turkije aan. De finish is in Turkije.

De organisatie van de roemruchte fietstocht, waarbij deelnemers volledig self-supported duizenden kilometers en duizenden hoogtemeters afleggen om van stempelpost naar stempelpost te komen en uiteindelijk bij de finish, heeft de route dit weekend bekend gemaakt. De inschrijving van het evenement opent op 1 december.

De Transcontinental Race is beroemd én berucht. De route is ieder jaar anders, maar elk jaar rond de vierduizend kilometer en even uitdagend. Deelnemers volbrengen de route dus volledig self-supported en zijn daardoor duizenden kilometers volledig op zichzelf aangewezen. Onderweg vinken ze – in ieder geval als ze de tocht willen halen – een aantal controlepunten af om uiteindelijk binnen de tijdslimiet op de eindbestemming aan te komen. De tocht heeft ieder jaar een groot percentage aan uitvallers. Deelnemers bepalen zelf hoe ze de Transcontinental inrichten en hoe hun balans tussen fietsen en rusten is.