Alsof er magie in de lucht hing in Roth, werd er zowel in de mannen- als vrouwenrace een wereldrecord – of zoals de organisatie het zelf noemt ‘World Best Time – neergezet. Magnus Ditlev prolongeerde zijn titel in een duizelingwekkende tijd van 7:24:40. Bij de vrouwen liep Daniela Ryf het twaalf jaar oude record van Chrissie Wellington met bijna tien minuten uit de boeken toen ze na 8:08:21 finishte.

Vanaf de start van de race ging het hard bij Challenge Roth. Zowel Ditlev – lang met Sam Laidlow samen – als Ryf gingen vrijwel direct aan de leiding en bleken meer dan dominant. Meer dan driehonderd duizend toeschouwers zagen beide atleten in de snelste tijd ooit neergezet – als je Kristian Blummenfelt’s tijd van Ironman Cozumel niet meetelt, waar hij alleen maar met de stroom mee zwom en zeven minuten sneller zwom dan normaal – naar een prachtige overwinning lopen.

Bij Ditlev bleek al snel duidelijk dat hij op ramkoers was om het wereldrecord te verbeteren en dat gebeurde dus ook. De eveneens zeer sterke Patrick Lange werd tweede in 7:30:04 (ook sneller dan de voormalige world best time van Jan Frodeno, red.) en daarna werd de Amerikaan Ben Kanute derde in 7:37:01.

Ook van Ryf werd snel duidelijk dat er een wereldrecord in zat. Na het zwemmen ging ze samen met Fenella Langridge aan de leiding, maar het duurde niet lang tot de Zwitserse de leiding solo pakte. Uiteindelijk won ze de race dus in 8:08:21 en niemand minder dan uitgerekend Chrissie Wellington ving haar op bij de finish. Anne Haug werd tweede in 8:21:09 en Laura Philipp derde in 8:25:31.

Daniela Ryf breekt wereldrecord in Roth