Een groep fanatieke Belgische wielrenners miste het racen zo erg, dat ze besloten zelf een wedstrijd te organiseren. Tot juli zijn er geen sportevenementen toegestaan bij onze zuiderburen, maar daar hadden deze ‘Gentsche Wielerterroristen’ – zoals de groep zichzelf noemt – geen boodschap aan. Op 1 mei organiseerden ze een zeventien kilometer lange tijdrit langs het Schipdonkkanaal en de Vaart. Deelnemers zouden deze afstand uiteraard op eigen houtje afleggen en hun gegevens dan via Strava uploaden, om op die manier een klassement op te stellen. Daar werd alleen niet al te positief op gereageerd.

Het evenement onder leiding van profwielrenners Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Tiesj Benoot, is afgelast nadat de Belgische federatie ingreep. De atleten deelden een statement op Instagram waarin zij verklaarden ‘overweldigd te zijn door het negatieve commentaar’ die hun ‘ludieke’ actie teweeg brengt en daarom het evenement te cancelen.

‘Als het mensen tegen de borst stoot, blazen we het liever af’
,,We willen geen heisa”, verklaarde Jules Hester namens de groep in een interview met Het Nieuwsblad. ,,Het was ludiek bedoeld, in de geest van Maxim Pirard die de hele grens van Vlaanderen afreed. Renners rijden elke dag met hun Strava-app aan. Dus in elke trainingsrit is er sprake van een tijdopname. Van dat alledaagse wilden wij een kleine competitie maken, meer niet. Alleen is het allemaal uit de hand gelopen en als het mensen tegen de borst stoot, blazen we het liever af. We kunnen het altijd opnieuw organiseren wanneer de coronamaatregelen niet meer zouden gelden.”

De federatie benadrukt nog eens dat alle vormen van wielerwedstrijden voorlopig zijn verboden: ,,Dit geldt ook voor wedstrijden op tijd.”