Tijdens een grote verkeerscontrole in de omgeving van het Nationaal Park Veluwezoom is een wielrenner bekeurd voor zijn – volgens sommigen – asociale rijgedrag. Daar waar mensen met de auto 30 kilometer per uur mogen rijden, scheurde de renner met een snelheid van 45 kilometer per uur langs. Dat de maximum snelheid ook voor zelf aangedreven ‘voertuigen’ geldt, was hem mogelijk niet bekend.

In de buurt van Kasteel Rosendael, in het populaire natuurgebied rondom de Posbank, hield een agent de renner staande. ,,Op de plek waar mijn collega’s stonden, kwam de wielrenner met 45 kilometer per uur de bult af en daar ging hij links en rechts lang het andere verkeer”, aldus een woordvoerder van de politie in een interview met het AD. ,,Dat verkeer bestond uit auto’s, fietsers en voetgangers. In de richting waar hij ging, was ook een voetgangersoversteekplaats en een parkeerplaats waar auto’s en voetgangers vandaan kwamen.”

Niet alleen zijn snelheid alarmeerde de agenten, maar ook zijn gevaarlijke inhaalmanoeuvres deed de wenkbrauwen fronsen. Op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet – waarin staat dat het voor iedereen verboden is om gevaarlijke situaties op de weg te veroorzaken of anderen in het verkeer te hinderen – is de atleet staande gehouden en werd een proces-verbaal opgemaakt.

Maximumsnelheid ook van toepassing op wielrenners

Daarnaast bevestigt de woordvoerder nog maar eens dat ook wielrenners zich gewoon aan de maximumsnelheid moeten houden. In een gebied met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur zullen sommige wielrenners dus toch de benen even stil moeten houden. Recent werden er nog drempels geplaatst in de omgeving om mensen te dwingen af te remmen. Echter leverden deze dusdanig gevaarlijke situaties op, dat de drempels later weer verwijderd zijn.

‘Racen doe je in een wedstrijd’

Arjan Pijnenburg, voorzitter van de lokale wielervereniging (RETO Arnhem), gelooft niet dat het om één van de 500 atleten van ‘zijn’ club betreft. Hij kan zich in ieder geval helemaal vinden in het besluit van de politie om de renner te bekeuren. ,,Racen doe je als wielrenner in een wedstrijd, op een voor overig verkeer afgesloten circuit”, aldus Pijnenburg.