Een plek waar triatleten niet alleen de mooiste spullen zoals kleding, schoenen en fietsen kunnen aanschaffen, maar waar je ook kan zwemmen, clinics kan volgen en in een hoogtekamer kan trainen: Woest Sport opent in 2021 haar deuren en moet voor triatleten een ‘all in one experience’ worden. Veel meer dan een winkel en volledig gericht op de beleving. ,,We zijn pas blij als onze klanten straks tevreden bij ons weggaan en terug kunnen kijken op een mooie belevenis.”

Edwin Ruumpol vertelt er even bevlogen als enthousiast over. Geen wonder ook, want hij gaat vanaf maart 2021 – wanneer Woest Sport haar deuren opent voor het grote publiek – fungeren als bedrijfsleider. Dat wordt overigens nog een hele klus, want het pand waar Woest Sport haar intrede maakt bevindt zich in Borculo en is zo’n tweeduizend vierkante meter groot. Op de plek waar eerder zijn ouders een fietsenwinkel hadden, gaat eigenaar en triatleet Bas Goossens samen met mij dit mooie project aan. “We zijn er al lange tijd mee bezig en in maart 2021 gaan we echt beginnen”, aldus Ruumpol.

‘We bieden merken aan waar wij veel vertrouwen in hebben’

Triatleten kunnen nu uitkijken naar een enorm filiaal dat zich niet meer alleen richt op de fietser, maar vooral ook op de triatleet. ,,We hebben allebei iets met deze sport, dus willen er niet een standaard fietsenwinkel van maken. Beneden richten we ons op racefietsen en mountainbikes uit het hogere segment, terwijl boven helemaal in het teken staat van triathlon”, legt Ruumpol alvast de verschillende verdiepingen uit. ,,Er komt onder andere een hardloopafdeling met drie loopbanen, een zwembad en een hoogtekamer. We bieden merken aan waar wij veel vertrouwen in hebben, zodat de klant genoeg keuze heeft. Wat betreft triathlonfietsen hebben we straks BMC, Cervélo en Specialized staan.”

Eén van de initiatiefnemers voor de hoogtekamer, waar straks twee Wahoo Kickr bikes en twee loopbanden staan en waar atleten zichzelf kunnen trakteren op een flinke trainingsboost, is overigens de niet onbekende Eddy Lamers. ,,Dat doe ik samen met Ted Meeuwsen, een bewegingswetenschapper die ontzettend veel verstand heeft van hoogtetraining. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar trainen op hoogte. Daarnaast heeft hij onder andere toptriatleten op het gebied van hoogte begeleid en bijvoorbeeld verschillende Olympische sporters specifiek getraind in de hoogtekamer. Er is dus meer dan genoeg expertise in huis wat ook essentieel is om het meeste rendement te halen uit ‘train high, live low’. Met die kennis onderscheiden we ons.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Art impression van Woest Sport. (Afbeelding: aangeleverd)

‘Met hoogtekamer richten we ons op prestatiegerichte atleet, ongeacht niveau’

Atleten hoeven zeker niet bang te zijn dat een bezoek aan de hoogtekamer weinig effect heeft, zo legt Lamers uit, ondanks dat er niet wekenlang op hoogte wordt getraind. ,,We gaan een vijfdaags traject aanbieden, waarbij je dus vijf dagen achter elkaar in de hoogtekamer traint. Dan zie je écht een groot effect en het mooie is dat je niet bent gebonden aan een specifiek moment in je trainingsperiode. Je kan het zelfs doen als je net begint aan je seizoen. Na die vijf dagen training heb je een flinke prestatieboost en als je daarna doortraint, behoud je die ook. Met deze hoogtekamer richten we ons op de prestatiegerichte atleet, ongeacht het niveau dat diegene heeft.”

De ambities lijken eindeloos, de inspiratie net zo goed. Zo is Woest Sport onder andere al sponsor van de succesvolle Team4Talent ploeg en hoeven bezoekers niet gek op te kijken als ze straks één van hun atleten in de winkel of tijdens een clinic voorbij zien komen. ,,Het lijkt ons leuk om van Woest Sport een soort vereniging te maken, waarbij ze lid kunnen worden van de winkel. Je betaalt dan een bedrag per jaar en krijgt in ruil daarvoor korting op onze spullen, verschillende clinics, fietskleding en ‘gratis tijd’ in de werkplaats. De komende weken gaan we dit nog verder uitwerken.”

‘Dit concept zie je nergens in Nederland’

Eén ding is wellicht niet in het grootste voordeel van Woest Sport: de ligging. Borculo ligt tussen Enschede en Doetinchem en is voor mensen uit de Randstad dus niet de meest centrale plaats. ,,Maar we zijn ervan overtuigd dat als atleten zien wat wij neerzetten, ze daar echt wel voor willen reizen. Dit concept zie je nergens in Nederland.”

Je kan Woest Sport ook volgen via Facebook en Instagram. Natuurlijk kun je ook op de vandaag gelanceerde website terecht.