World Triathlon liet zojuist weten een partnerschap aan te gaan met RaceRanger, een bedrijf dat een triathlon-specifiek anti-stayer systeem op de markt brengt. Het systeem is ontwikkeld door twee Nieuwe-Zeelandse voormalig pro triatleten – James Elvery en Dylan McNeice – en in samenwerking met het World Triathlon Sports team. Het systeem bestaat uit twee elektronische apparaten die triatleten in non-drafting wedstrijden op hun fiets monteren, waarbij er één voorop en één achterop de fiets wordt bevestigd. Het apparaat meet vervolgens uiterst nauwkeurig de afstand tussen twee atleten terwijl ze fietsen.

Daarbij projecteert het apparaat een lichtje op de grond zodat een atleet zelf kan zien hoe ver hij achter een tegenstander rijdt. Zodra atleten binnen de stayerzone komen te rijden, wordt deze informatie via een app doorgestuurd naar de jury. Dit gebeurt ‘real time’ en dat zorgt ervoor dat een jurylid meteen kan beslissen of zij het nodig achten een penalty uit te delen. Het systeem zal ervoor zorgen dat deze beslissingen dus minder subjectief zijn.

Het systeem zal de komende maanden uitgebreid worden getest tijdens wedstrijden in Nieuw-Zeeland alvorens het voor andere internationale non-drafting World Triathlon races wordt ingezet.

Hieronder een uitleg van het systeem: