In aanloop naar Ironman Vichy, morgen, werd zojuist al Ironman 70.3 Vichy gehouden. Beide winnaars, de Franse Yohan le Berre en Britse Emma Pallant, maakten verloren zwemtijd goed en sloegen pas later in de wedstrijd toe. Le Berre won de wedstrijd in 3:57:12 en Pallant in 4:25:18.

Le Berre begon de race nog enigszins behouden en kwam niet eens bij de top tien uit het water. Snelste zwemmer was de Belg Kjel de Hertog (23:06, red.) maar hij zou al snel tijdens het fietsen tijd verliezen. Heel anders was dat dus voor Le Berre, die juist al meteen naar voren opschoof en na 50 kilometer zelfs de koppositie had overgenomen. Onder andere de Britse David McNamee, Duitser Patrick Dirksmeier en Zwitser Manuel Kueng hielden enige aansluiting. Ondertussen reed ook De Hertog nog met de kopgroep mee.

In de slotfase van het fietsonderdeel gaf Le Berre nog maar wat extra gas en reed hij al zijn concurrenten op achterstand. Met een voorsprong van 2:17 minuut op een vijftal achtervolgers begon hij dan ook aan de afsluitende halve marathon. Aanvankelijk werd zijn voorsprong alleen maar groter – deze liep op tot zo’n drie minuten – maar in de slotkilometers verloor Le Berre toch snel tijd. Zijn marge was echter groot genoeg om de overwinning niet meer uit handen te geven: na 3:57:12 trok hij de race naar zich toe. McNamee pakte het zilver in 3:58:27 en de Duitse Franz Loeschke het brons in 3:59:04.

Snelste vrouw slaat ook later toe

Ook bij de vrouwen had de uiteindelijk winnares, Emma Pallant, een achterstand goed te maken na het zwemmen. Waar het de Italiaanse Margie Santimaria was die met 26:00 minuut de snelste zwemtijd neerzette, kwam Pallant in de achtervolgende groep en als zesde uit het water met een achterstand van 1:22 minuut.

Anders dan bij de mannenrace, maakte Pallant nog niet het verschil tijdens het fietsen. Sterker nog: haar achterstand werd alleen maar groter op de sterk fietsende Jocelyn McCauley. De Amerikaanse mocht met een voorsprong van maar liefst 4:48 minuut op Pallant beginnen aan de afsluitende halve marathon en leek de zege dan ook binnen handbereik te hebben.

Niets bleek echter minder waar toen Pallant per kilometer heel wat seconden van haar achterstand afsnoepte. Meter voor meter kwam ze dichterbij en na 14 kilometer had ze McCauley al bijgehaald. De Amerikaanse probeerde nog wel aan te haken, maar slaagde er niet in het tempo van Pallant bij te benen en dus was het de Britse die naar de zege toe kon lopen: dat deed ze in een tijd van 4:25:18. McCauley pakte nog wel het zilver in een tijd van 4:27:01 en de Franse Manon Genet legde beslag op het brons in een eindtijd van 4:28:19.