Afgelopen weekend stond Ironman Barcelona op het programma, vijftig kilometer buiten de stad, maar dit weekend staat de metropool in het teken van Challenge Barcelona. Die wedstrijd voert dwars dóór het centrum van de miljoenenstad en kent niet alleen een ander format, maar ook een profveld van wereldniveau. En tussen alle wereldtoppers staan ook Nederlanders Youri Keulen en Milan Brons.

Voor Youri Keulen is het belangrijk om de nare smaak van Challenge Sanremo weg te spoelen, waar hij anderhalve week geleden uitviel nadat een gedeelte van zijn stuur afbrak. Hij gold daar als één van de favorieten, maar kwam dus niet tot de finish. Ook in Barcelona zal hij worden gezien als één van de serieuze kanshebbers, al krijgt hij concurrentie van onder andere meervoudig Olympisch én Wereldkampioen Alistair Brownlee. De Brit keert terug na een lange periode van blessureleed en hoopt eindelijk weer eens een overwinning op zijn naam te schrijven.

Atleten zwemmen 1500 meter, fietsen 60 kilometer en lopen 16 kilometer. Andere grote kanshebers zijn onder andere Aaron Royle, Cameron Wurf en Antonio Benito. Milan Brons is niet per definitie een favoriet, maar kan zomaar voor een verrassing zorgen. Na zijn geweldige derde plaats bij het Europees Kampioenschap Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam kwam hij niet meer in actie, maar hij zal ongetwijfeld nog de extra vleugels van die race ervaren.

In de vrouwenrace staan geen Nederlandse topatletes aan de start. Grootste favorieten daar zijn Sara Pérez Sala, Lucy Buckingham, Imogen Simmonds en Margie Santimaria.

De race wordt zondag via een livestream op www.challenge-family.live uitgezonden.