UPDATE: Youri Keulen is een uur na de finish gediskwalificeerd wegens het niet uitzitten van een penalty. Daarover lees je hier.

–origineel bericht–

Het was afwachten tot het derde onderdeel, maar nadat hij zijn fiets terug in de rekken had gehangen, liet hij er geen gras over groeien: Youri Keulen sprintte zojuist vol overtuiging richting een zinderende overwinning bij Ironman 70.3 Mallorca. Hij deelde het podium met twee Fransmannen: William Mennesson, die een tweede plek pakte (+1:17), en Clement Mignon, die derde werd (+1:34).

Op 37 seconden afstand van de kop – de Engelse Andrew Horsfall Turner – rondde Keulen als veertiende het zwemonderdeel af. Eenmaal in het zadel sloot hij zich al snel aan bij een gigantische kopgroep met daarin bijna twintig atleten. Mignon en de Deense Thor Bendix Madsen zagen deze grote groep niet zitten en besloten er met zijn tweeën vandoor te gaan. Na 35 kilometer fietsen lagen de twee samen op kop, maar van achter kwam voormalig wielrenner Ruben Zepuntke – die na het zwemmen buiten de top twintig lag – ook sterk opzetten.

Terwijl Zepuntke zich op kop bij Mignon voegde, dunde de groep van Keulen steeds verder uit. Na 60 kilometer waren er al zoveel atleten afgewaaid dat er nog ‘maar’ acht atleten over waren. Vlak voor T2 slaagde Keulen er samen met Mennesson in om weg te fietsen bij de groep en zo creërden de twee een voorsprong van twintig seconden op hun achtervolgers. Voor hen bevond zich nog een groepje van drie atleten – de Engelse George Goodwin, Zepuntke en Mignon – die nog 24 seconden eerder T2 bereikten. Al trok Keulen als vierde zijn loopschoenen aan, waren er snel een paar atleten die hem voorbij kwamen en zo kwam hij na één kilometer lopen als zesde door.

Het duurde niet lang voordat Keulen zijn ritme vond en met een flink tempo terug naar voren bewoog. Halverwege de halve marathon kwam de atleet op een tweede plek te lopen, maar gezien zijn beduidend hogere tempo, was het slechts een kwestie van tijd voordat hij de kop van Mignon over zou nemen. Dat gebeurde met nog zo’n vijf kilometer te gaan. Vol overtuiging raasde Keulen aan de Fransman voorbij.

Met een razendsnelle halve marathon van 1:10 uur achter zijn naam sleepte Keulen de zege binnen. Mennesson werd 1:17 minuut later tweede en Mignon maakte het podium compleet.