Aankomend weekend vindt het EK OD in Weert plaats. In eigen land is daar natuurlijk meer dan voldoende inbreng van Nederlandse topatleten, die allemaal azen op een zo goed mogelijke klassering. Met die atleten blikken we de komende dagen vooruit op één van de belangrijkste races van het seizoen. We trappen af met Youri Keulen.

Voor Keulen een gevoel van nostalgie in Weert: hij startte er namelijk lang geleden zijn eerste triathlon. Een paar dingen zijn nu anders: zaterdag gaat het om niets minder dan een Europees Kampioenschap en daarnaast zal hij – anders dan toen – in minder dan vier minuten achter de nummer één uit het water komen. Na vele European Cups, finishte Keulen recent zijn eerste World Cup in Madrid. We spreken met hem over deze ervaring, hoogtestage en zijn meerjarenplan.

Keulen’s eerste World Cup

Ruim drie weken geleden kreeg Keulen de kans om voor het eerst een World Cup te racen. ,,Het klinkt misschien raar voor mensen die de uitslagen zien, maar ik was best wel tevreden. Vorig jaar kwam ik een minuut achter de kop het water uit in een European Cup, in Madrid was dit veertig seconden. En dat achter jongens die in een WTS in de top tien uit het water komen. Eigenlijk heb ik verder die hele race met mijn lichaam tussen het frame gereden. Ik ben niet gestopt met duwen en trekken tot ik over de finish kwam. Als ik nu met mijn coach naar de cijfers kijk, mag ik best tevreden zijn. Ik was er dan ook vooral om te leren: deze kans kreeg ik van de NTB en heb ik met beide handen aangegrepen.”

Het was voor Keulen een bevestiging dat hij in de toekomst in wedstrijden als deze goed mee kan doen. ,,Stel: je zit vijf seconden verder naar voren met zwemmen, dan is de wedstrijd al totaal anders.” Keulen werd in Madrid 54e.

Hoogtestage

Momenteel zit Keulen nog hoog op een berg in de Sierra Nevada, Spanje. Op 2320 meter boven zeeniveau trainde hij de afgelopen drie weken met de Nederlandse selectie. Hoe deze trainingen verschillen van thuis? ,,Ons trainingsschema is altijd veel gebaseerd op duur, zo ook hier. Britten trainen bijvoorbeeld veel meer op intensiteit. Op hoogte moet je in ieder geval een week de tijd nemen om rustig te wennen aan de mindere hoeveelheid zuurstof in de lucht. Als je in de eerste week gekke dingen doet schiet je jezelf meteen af voor de tweede en derde week. Na die eerste week volgen dan alsnog de pittigere trainingen.”

Ondanks dat Keulen nu nog in Spanje zit, verschilt de voorbereiding niet veel van normaal. ,,Vanaf het weekend heb ik de intensiteit omlaag gebracht. Door de hoogte is het trainen hier wat ‘agressiever’ en voor de OD van aankomende zaterdag wil ik natuurlijk uitgerust zijn. Behalve dat wij hier iets eerder onze taper in gaan, verschilt het niet veel van een normale wedstrijdvoorbereiding.”

(tekst gaat verder onder foto)

De looptrainingen op 1700 meter hoogte. (Foto: aangeleverd)

De verwachtingen voor aankomend weekend

,,Ik denk dat ik een goede voorbereiding heb gehad. Ik kon hier rustig mijn ding doen, heb veel geleerd van de andere atleten en ook mijn steentje bij kunnen dragen”, verklaart Keulen. Toch vindt hij het lastig een inschatting te maken van zijn prestatie aankomend weekend: ,,Om eerlijk te zijn verwacht ik helemaal niks. Het is pas mijn tweede jaar bij de elite. Afgelopen winter heb ik progressie gemaakt: ik heb een goed trainingsblok gedraaid en ik voel me fit. Dat zijn allemaal feiten. Maar ik heb geen idee hoe ik op deze hoogte zal reageren en hoe de rest van het veld er voor staat.”

De Limburger deed eerder al hoogtestages in Namibië en Flagstaff. Echter staat de Sierra Nevada bekend als ingrijpender, gezien, onder andere, de grotere hoogte in vergelijking tot eerstgenoemden. ,,We proberen zo veel mogelijk van onze trainingen op hoogte te doen, maar soms dalen we af naar 1700 meter om wat vlakker te kunnen rennen en minder spierschade op te lopen.” Hij voegt toe: ,,Hoe meer hoogtestages je doet, hoe makkelijker je went aan de hoogte en hoe meer effect het zal hebben. Je kunt hoogtestages niet met elkaar vergelijken, de data die je uit trainingen haalt kan je niet een-op-een naast een andere training (tijdens een andere stage, red.) leggen.”

(tekst gaat verder onder foto)

TIjdens de trainingsstage in de Sierra Nevada. (Foto: aangeleverd)

Een ‘responder’?

Ook al zijn hoogtestages dus niet met elkaar te vergelijken, Youri reageerde twee keer eerder goed op de hoogte. Om in vaktermen te spreken, is hij dus een ‘responder’. ,,Eigenlijk reageer ik nog beter dan ik had verwacht. Het is wel een combinatie van verschillende factoren, denk ik. Ten eerste heeft het natuurlijk het effect waar hoogte om bekend staat. Daarnaast hoef je tijdens een hoogtestage aan niets anders te denken dan trainen en slapen. En, tot slot, ben ik hier met atleten die al een stuk verder zijn in hun carrière; hier leer ik veel van en het laat mij groeien als atleet.”

Keulen groeide dus op in de buurt van Weert en hij deed er dan ook zijn allereerste triathlon ooit. ,,Ik kwam vier minuten na de nummer één uit het water. Mijn vader was bang dat ik was verdronken”, lacht Keulen. Zaterdag 2 juni mag hij er weer racen: dit keer op een Europees Kampioenschap. Om 16:00 duiken de elite mannen het water in.