Een penalty tijdens het fietsen – eenmaal terug in T2 moest hij vijf minuten aan de kant staan – stond Youri Keulen in de weg voor een podiumplaats of misschien zelfs de winst, maar één ding is zeker: de vijfde plaats die hij zojuist bij Ironman 70.3 Luxemburg pakte, is nog steeds een topprestatie. De Nederlander hoopte ongetwijfeld op meer en minstens een podiumplaats, maar tussen een sterk bezet veld is de vijfde plaats nog steeds indrukwekkend.

Keulen zat direct lekker in de wedstrijd: terwijl Rico Bogen met een tijd van 23:14 minuut de snelste zwemmer van de dag was, had Keulen met slechts zestien seconden achterstand een prima aansluiting. Tegelijkertijd zat de Nederlander in een prima positie, want hij kwam als achtste uit het water en dus was er mogelijkheid genoeg om met de mannen voor hem een mooie kopgroep te vormen. Dat gebeurde dan ook; zes mannen klonterden samen en zouden uiteindelijk ook gezamenlijk naar T2 rijden.

Keulen zag zich naast Bogen vergezeld van Jan Stratmann, Miki Taagholt, Filipe Azevedo en Christophe de Keyser. Het tempo in deze kopgroep lag hoog, waardoor de zes mannen met een voorsprong van bijna 2:30 minuut op de eerste achtervolgers konden beginnen aan hun halve marathon.

Die halve marathon kende voor Keulen in ieder geval niet de start waar hij op hoopte, aangezien hij dus vijf minuten langs de kant moest wachten om zijn penalty uit te zitten. Hij verloor daarmee niet alleen veel tijd, maar zakte ook weg naar de negende positie. Vanaf het moment dat hij weer mocht lopen, won hij niet alleen weer posities terug, maar maakte hij ook tijd goed. Helaas was dat al wel veel te laat – en niet genoeg – om nog naar een podiumplaats te lopen. Keulen liet na afloop weten in beroep te gaan tegen zijn penalty.

De wedstrijd werd gewonnen door de Deen Taagholt: hij finishte na 3:49:20. De Belg De Keyser werd tweede in 3:50:47 en de Portugees Azevedo werd derde in 3:51:43. Keulen werd vijfde in 3:52:34: hij kwam nog gevaarlijk dichtbij Stratmann, maar de Duitser bleef hem slechts zeven seconden voor.