Yuri Severin persconferentie Almere

Het wordt druk komend weekend in Almere tijdens de Challenge Almere-Amsterdam. Alle wedstrijdreeksen zijn volledig uitverkocht. 2500 deelnemers verdeeld over drie dagen, maar op hetzelfde evenement? Het is nog nooit vertoond in ons land. Met 3athlon.nl volgen we alle wedstrijden van dichtbij en je mag van ons dan ook uitgebreide verslaggeving en reacties verwachten. In voorbereiding trokken we naar de persconferentie in Almere, waar we een strijdlustige Youri Severin tegen het enigszins gehavende lijf liepen. “Ik ben nog altijd van plan om te winnen op de halve triatlon,” stelde hij Wim en de verdere media-vertegenwoordigers gerust. Dat hij zal moeten afrekenen met teamgenoot Evert Scheltinga deert hem geenszins. “Evert heeft een zwaar internationaal programma achter de rug. Na mijn winst in Leiderdorp zit ik vol zelfvertrouwen.”

Op minder dan twee weken van de wedstrijd kwam Youri bij een fietstraining hard ten val. Hij maakte blijkbaar een verkeerd manoeuvre bij hoge snelheid en smakte hard tegen het asfalt. Hij werd met een ambulance afgevoerd naar het hospitaal maar daar werden gelukkig geen breuken vastgesteld, alleen wat schaafwonden en kneuzingen. En dus is Youri nog altijd strijdvaardig. “Door een valpartij meer of minder laat ik me niet meer uit het veld slaan,” vertelde hij in Almere. Na zijn voetblessure drie jaar geleden was hij een vol jaar uitgeschakeld, ergo: hij voelde zich triatleet af. Tot hij met Andre Kwakernaat in contact kwam, presentaties deed bij Team4Talent en het plezier in de sport weer terug kwam.

De rest is geschiedenis. Bij zijn terugkeer in Weert werd hij meteen nationaal kampioen. De lange afstanden bevallen hem prima en – met de bluf die we van Youri kennen – zei hij woensdag: “Er kan er maar eentje winnen in Almere volgende week en dat ben ik.”

Opvallend is dat alle vier de broers Scheltinga zaterdag deelnemen, al is Diederik de enige op de Challenge Long Distance. Bouke, Cornelis en Evert zijn van de partij op de halve afstand. Van Belgische zijde behoren Joeri Ameye en Adje Siemons tot de outsiders.

Bij de dames maakt Sonja Jaarsveld op de na vier jaar haar come-back in de Flevopolder. Zij neemt het op tegen de kersverse Belgische kampioene op de halve afstand, Charlene Ottevaere.