Het zwemmen is over het algemeen het minst favoriete onderdeel van veel triatleten. Het ‘gewoon’ zwemmen van de banen en afstand is voor veel atleten genoeg. Bovendien heb je in open water geen keerpunten, dus waarom zou je dat koprolkeerpunt überhaupt leren? Die tijd kun je beter gebruiken om te zwemmen, nietwaar? Toch zijn er goede redenen om dat koprolkeerpunt wél te leren.
1. Het duurt niet lang om te leren
Je kunt een koprolkeerpunt leren in een half uur of minder. Natuurlijk zal het aan het begin nog wat ongepolijst zijn, maar in de weken erna word je er vanzelf beter in. Dat scheelt toch weer als je met mensen in de baan zwemt die bij ieder keerpunt dichterbij komen terwijl je zelf toch sneller zwemt.
2. Het verbetert je proprioceptie
Proprioceptie is het bewustzijn waar en hoe je je in de ruimte bevindt en waar je armen en benen zijn, ook al kun je het niet zien. Wanneer je je proprioceptie verbetert, word je ook een betere atleet allround.
3. Het is goed voor de rompstabiliteit
Bij het koprolkeren ga je van liggende positie, naar opgerold en weer terug naar liggende positie. Op deze manier krijg je bij iedere baan een ‘gratis’ core-stability training.
4. Het vergroot de zwemsnelheid
Niet alleen omdat je iedere baan een paar seconden spaart bij het keerpunt, maar ook op een andere manier. Zwemmen is een technische sport waarbij het gevoel voor het water een grote rol speelt. Wanneer je een koprolkeerpunt doet raak je de muur met een grotere snelheid dan je zwemsnelheid en zet je ook met een grotere snelheid af. Langzaam maar zeker leer je deze snelheid te behouden, waardoor je een snellere zwemmer wordt.
5. Je voelt je een betere zwemmer
In plaats van iemand die zich niet helemaal thuis voelt in het zwembad ga je je steeds meer als échte zwemmer voelen. Dat zelfvertrouwen helpt op zijn beurt weer bij het zwemmen.
6. Sommige triathlons beginnen wél in een zwembad.
Er zijn een aantal wedstrijden, met name aan het begin van het jaar, waar het zwemmen wél in een zwembad plaatsvindt. Wanneer je het koprolkeerpunt beheerst, heb je al een voorsprong op de competitie die dat niet doet.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een koprolkeerpunt kunt leren.