Het duurde opvallend genoeg tot zijn 64e voordat Dave Scott een – volgens hem – écht gezonde levensstijl ontdekte. Toen de zesvoudig Ironman Hawaii winnaar zich eenmaal verdiepte in de materie, gooide hij het roer direct drastisch om, zo blijkt uit een interview met Triathlete. Dat de Amerikaan zijn lichaam goed verzorgt, straalt er vanaf wanneer je hem tegen zijn zongebruinde en gespierde lijf loopt. Iets wat in zijn jaren als topatleet overigens wel eens anders was. Menig triathlonfan uitte zelfs zijn zorgen bij het zien van beelden van Scott na de finish van Ironman Hawaii. Dat zo’n extreme race je uitput is logisch, maar ogen die bijna direct dichtvallen na het passeren van de streep, was toch minder gebruikelijk.

Nu – jaren later – kan de atleet, die in de jaren 80 bijna iedere race won, er eindelijk de vinger op leggen. Het ‘low-fat’ dieet van voedingsexpert Nathan Pritikin dat Scott volgde, blijkt voor hem niet geschikt te zijn. Volgens zijn voedingsplan mocht Scott slechts tien procent aan vet eten en dat betekende dat hij bizar genoeg zelfs zijn huttenkaas afspoelde om niet teveel vet binnen te krijgen.

‘Ik had gigantische schommelingen’

Terwijl met name medici al eens sceptisch waren over een dergelijk ‘low-fat’ en ‘high-carb’ dieet voor duursporters, maakten ze zich vooral zorgen dat het op de lange termijn schadelijk zou zijn voor het cardiovasculaire systeem. Maar dat het voor een sporter goed zou werken, daar geloofden de meeste experts wél in. Scott voelde zich er echter niet gelukkiger door. Het strenge dieet beperkte hem soms erg in zijn vrijheid: ,,Het was een gekke, gekke tijd”, verklaart Scott aan Triathlete. ,,Ik had gigantische schommelingen in mijn mentale toestand en ook in mijn prestaties. Soms was ik zo moe dat ik nauwelijks kon bewegen. Ik had niet door dat ik mezelf aan het vergiftigingen was met het volume aan koolhydraten dat ik binnenkreeg.”

Ketogeen dieet

Pas richting het einde van zijn carrière durfde Scott een beetje van het dieet af te stappen en de balans tussen koolhydraten en vet te veranderen. Tegenwoordig is hij zelfs overtuigd van een dieet dat de hele andere kant op slaat: een ketogeen dieet, waarbij de nadruk juist ligt op de inname van gezonde vetten. Dat terwijl koolhydraten soms slechts vijf procent van het aantal calorieën bedragen. ,,Een ‘low-fat’ dieet is niet duurzaam en het is heel, heel, heel ongezond”, gelooft Scott. Artsen die waarschuwden voor de langetermijngevolgen, kregen zelfs hun gelijk. Vanwege hartproblemen heeft Scott naar eigen zeggen namelijk 30 procent van zijn trainingscapaciteit  in moeten leveren. ,,Het voelt alsof er een rem zit op mijn hart.” Of dit inderdaad door het dieet komt, is uiteraard niet direct zo te zeggen.