Zenuwen: nagenoeg elke triatleet die wel eens een wedstrijd heeft gedaan, heeft ermee te maken gehad. De een uiteraard meer dan de ander, maar voor vrijwel iedereen geldt dat een stukje gezonde spanning altijd even om de hoek komt kijken. We hebben jullie er daarom naar gevraagd en ook naar wat jullie eventueel aan die spanning doen!

(tekst gaat verder onder foto)

Van alle reacties die er binnen zijn gekomen, waren er slechts twee personen die zich voor een race nooit zenuwachtig voelen: Marcel Lagerwerf reageert koeltjes met ‘nope’ en ook ‘Fraussenj’ voelt eigenlijk nauwelijks spanning: ,,Nee. Lichte kriebel in de buik, dertig seconden voor de start.” Wel zenuwen voor Tim Luijt, maar pas op het laatste moment. ,,Alleen de vijf minuten in het vak voor de zwemstart.” Voor Iwan Brink geldt precies hetzelfde. ,,Hartslag 120-130 in het startvak”, is hij duidelijk. Het blijkt dat veel triatleten de spanning pas vlak voor de start voelen. Zo ook ‘Klazina_’. ,,Pas vlak voor de start, wanneer je het water in moet. Zeker bij een massale start.”

Voor ‘Nielsuitelst’ geldt dat de spanning afhangt van het type race die moet worden afgelegd. ,,Ik heb het alleen bij Long Distances.” Victor Goené herkent zich daar wel in. ,,Voor sommige races heb ik het niet, maar bij sommige races stress ik volledig tot de start.” Ook Jos van Barneveld merkt dit. ,,Bij de kortere afstanden niet echt. Bij een hele meestal wel.”

Waar sommige atleten zich dus beperken tot ‘de gezonde wedstrijdspanning’, is het voor ‘San4tryathlon’ soms andersom. ,,Zenuwachtig? Dat is nog zacht uitgedrukt”, vertelt ze met een knipoog. ,,Ik stress ‘m dood.”

(tekst gaat verder onder foto)

Oké, zenuwen hebben we dus nagenoeg allemaal. Wat te doen aan die zenuwen? ,,Focussen op wat ik kan. Dat is duidelijk”, blijft ‘Rsonke’ volledig in zijn eigen kracht. Ook Jos van Barneveld doet dat, maar hij trekt zich daar wel even voor terug. ,,Ik zoek een rustig plekje en focus op wat komen gaat.”

Grappig genoeg, maar ook vrij logisch, blijkt dat veel van jullie voor de start nog even een extra keer naar het toilet gaan. ,,Wc bezoeken, nogal cliché”, lacht Wesley Mols. ,,Toiletgang. Drie keer”, windt ‘Triatleetje’ er geen doekjes omheen. En ook Sharon Hornes is één van de velen die hier op wijst. ,,Veel naar de dixie”, gevolgd door een knipoog.

Lucas Goené, ‘Hijmantri’ Peter Debren en Marieke Endels geven allemaal aan dat ‘gewoon starten’ uiteindelijk de beste oplossing is. ,,Dan vallen de zenuwen direct weg.”

Grappige reactie van Suus Hoff. ,,Heel erg hard zingen in de auto.” Hierin is ze overigens niet de enige. ,,Ik luister naar mijn favoriete muziek en zing zo hard mogelijk mee”, aldus ‘Nijnke78’.