Het is een even heftig als schokkend bericht: de 22-jarige Choi Suk-hyeon, een triatlete uit Zuid-Korea, heeft zichzelf van het leven beroofd na jaren van zowel fysieke als verbale pesterijen door haar coaches. Lokale media melden dat de atlete eerder al diverse keren haar beklag deed bij de sportautoriteiten, maar daar zou ze telkens nul op rekest hebben gekregen.

Suk-hyeon hield een dagboek bij waarin verschillende heftige passages staan beschreven. Zo schrijft de Koreaanse onder andere dat ze veel werd geslagen en daar telkens van moest huilen, maar ook beschrijft ze hoe ze werd uitgescholden en dat ze soms dagen niet mocht eten omdat ze ‘te dik’ zou zijn. Dit staat niet alleen in haar dagboek, maar er zijn door de atlete zelfs opnames van gemaakt. Lokale media hebben deze beelden in handen en melden dat de pesterijen duidelijk te horen zijn. Ook valt er een klap te horen.

Vrienden verklaren nu dat de atlete bij heel wat instellingen hulp heeft gezocht, waaronder het Zuid-Koreaans Olympisch Comité, in de hoop dat er een onderzoek zou worden gestart. Toch zouden haar klachten steeds worden genegeerd. Het Zuid-Koreaans Olympisch Comité laat uit monde van een woordvoerder weten iemand te hebben aangesteld om de feiten te onderzoeken en daarnaast werd er ‘oprechte spijt’ betuigd. Ook zouden er ‘gepaste maatregelen’ genomen worden.

In Zuid-Korea komen regelmatig verhalen boven over fysieke en verbale agressie binnen de sportwereld. Vorig jaar nog kreeg een ex-trainer van tweevoudig Olympisch Kampioene shorttrack Shim Suk-hee tien maanden gevangenisstraf na klachten over jarenlange seksuele agressie.

Denk je zelf aan zelfmoord? Praat erover! Dat kun je anoniem en in volledig veilige setting doen via de zelfmoordpreventielijn 0900-0113 of te chatten via 113.nl. Dit kan 24/7, anoniem en vertrouwelijk.