Ze viel 42 kilogram af, vond een passie in hardlopen, breidde dat uit naar triathlon, deed tussendoor nog ‘even’ mee aan Kamp van Koningsbrugge én weet haar grote liefde voor de sport te verbinden aan een prachtig doel: KiKa Extreme. Zulema Gilliot van Gimst haalde met haar deelname aan KiKa Extreme evenementen al eerder een prachtig bedrag op om de strijd tegen kinderkanker te steunen. Dat de genezingskans voor kinderen is gestegen van 75 naar 81 procent, betekent voor Zulema nog eens extra veel: haar achtjarige zoon, Myron, kreeg twee jaar geleden de diagnose lymfeklierkanker. “Mijn geschiedenis met kinderkanker is heel persoonlijk. Ik kreeg van de week nog een herinnering aan een foto; het was precies twee jaar geleden dat hij genezen werd verklaard.” 

‘We waren allebei in tranen’

Met Myron als groot fan langs de kant, volbracht Gilliot van Gimst al menig triathlon. Zo beleefde ze vorig jaar een magisch finishmoment bij Ironman 70.3 Westfriesland, die de atlete ook voor KiKa Extreme racete. “Toen ik de finish over kwam, stond hij daar. We waren allebei in tranen. Het was zó mooi. Iemand heeft het in een foto vastgelegd en steeds als ik die zie, ben ik weer terug bij dat super emotionele moment. Mijn zoontje weet ook dat dit allemaal voor KiKa is, zodat andere kindjes ook beter kunnen worden.”

‘Ik heb mijn leven wel echt omgegooid’

Gilliot van Gimst ontdekte KiKa Extreme toen ze langs het kantoor kwam in het Prinses Maxima Centrum. Een oproep voor deelnemers aan een triathlon had haar aandacht enkele jaren geleden waarschijnlijk nog niet getrokken. “Ik heb mijn leven echt omgegooid. Ik ontdekte triathlon doordat ik aan hardlopen was begonnen, nadat ik 42 kilo was afgevallen; daar kwam later KiKa Extreme bij. “Ik ben eigenlijk juist een beetje lui. Toen ik ongeveer vijftien jaar oud was, deed ik op hoog niveau aan atletiek, maar als het regende sloeg ik de training over. Dat sporten is er later gewoon bij ingeschoten. Het grappige is dat ik nu, op 44-jarige leeftijd, fitter ben dan ik ooit was”, lacht Gilliot van Gimst. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gilliot van Gimst na een wild zwemonderdeel bij Ironman 70.3 Westfriesland. (Foto: Aangeleverd)

Ironman 70.3 Maastricht

In 2022 staat haar opnieuw een grote uitdaging te wachten, want na een geslaagde deelname aan Ironman 70.3 Westfriesland, maakt Gilliot van Gimst zich dit jaar – opnieuw voor KiKa Extreme – op voor Ironman 70.3 Maastricht. “Ik zag die race vorig jaar en was meteen enthousiast, maar het was toen nog niet duidelijk welke wedstrijden dit jaar onderdeel van KiKa Extreme uit zouden maken. Ik gaf bij de organisatie steeds al aan dat ik hoopte op Maastricht. En ik had geluk, want hij werd beschikbaar.”

‘Ja, de heuvels…’

Gilliot van Gimst kijkt er dan wel enorm naar uit, toch is er ook één obstakel waar ze nog wel een beetje over in zit: de heuvels. “Ja, de heuvels… de heuvels met fietsen. Dat is een uitdaging. Ik kom uit Almere. ‘Flatland’, platter dan plat. Wind is helemaal oké, maar als ik ook maar een beetje de duinen in ga, vind ik het al heel wat. Ik hoop dat ik nog een keer naar Maastricht kan gaan om het parcours een beetje te verkennen.” Tot dan went Gilliot van Gimst alvast virtueel aan de heuvels: “Ik spin vaak en dan kun je het wel een beetje simuleren; dan fiets ik de Alpe d’Huez wel eens op bijvoorbeeld.”

‘Een win win situatie’

De komende periode zal Gilliot van Gimst haar passie voor triathlon dus niet alleen gebruiken om hard te trainen, maar ook om geld in te zamelen voor KiKa. Met een minimaal sponsorbedrag van 2000 euro voor Nederlandse races (Ironman 70.3 Westfriesland en Ironman 70.3 Maastricht) en 4750 euro voor een buitenlandse race (Ironman 70.3 Emilia, Italië) zien atleten dit soms als een grote uitdaging. Toch hoeft dat het niet te zijn, gelooft Gilliot van Gimst. “Het geld ophalen, zien sommige mensen als een drempel, maar je moet het zo zien: het is voor een goed doel en niet voor jezelf. Dat sportieve doel is voor jezelf, maar dat je dit voor KiKa Extreme doet, is om andere mensen – kinderen – te helpen, en mensen steunen je daar graag bij. Ik zou het iedereen aanraden hiervan te proeven en de saamhorigheid van KiKa Extreme te ervaren. Het is een win win situatie. Iemand vertelde mij laatst dat hij wel eens een triathlon of Ironman wilde doen. Ik reageerde; doe het voor KiKa Extreme. Dan doe je iets gaafs voor jezelf én iets goeds voor het goede doel.”

Meer informatie of aanmelden voor KiKa Extreme

Alle informatie over KiKa Extreme en eventueel aanmelden kan via deze pagina. Net als de afgelopen seizoenen volgt 3athlon.nl ook in 2022 alle KiKa Extreme-deelnemers en dus zul je het aankomende seizoen weer regelmatig artikels en video’s op beeld voorbij zien komen. Zo kijken we met de atleten vooruit naar hun wedstrijden en doen we natuurlijk ook verslag van die dagen zelf.

Podcast met Gilliot van Gimst

Gilliot van Gimst schoof eerder deze maand aan in onze podcast 3athlon Praat, die je hier kunt beluisteren.