Als je lenzen draagt, ben je hoogstwaarschijnlijk bekend met het vervelende gevoel zodra er wat water in je zwembril komt. Een zwembril zou natuurlijk het grootste deel van het water buiten moeten houden, maar toch gaat het wel eens mis. Droge ogen en plakkerige lenzen zijn het gevolg. Het mag dan wel vervelend voelen, maar is met lenzen in zwemmen ook echt slecht voor je ogen?

Door fabrikanten van lenzen wordt het afgeraden om contactlenzen in aanraking te laten komen met water. Er is bewijs dat zwemmen met lenzen in zou kunnen leiden tot oogontstekingen, irritaties en zelfs verminderd zicht door bijvoorbeeld hoornvlieszweren. Al zijn dit extreme en zeldzame gevolgen, is voorkomen beter dan genezen, legt optometrist William Catt uit in een interview met Triathlete. ,,Zwemmen mét lenzen is minder veilig dan zwemmen zonder, maar het kan redelijk veilig worden gedaan als je bepaalde voorzorgsmaatregelen treft.”

‘Zwemmen in chloorwater is minder risicovol’

Ga allereerst na in wat voor soort water je zwemt. In meren, rivieren en in de zee is de kans op bacteriën, amoeben en parasieten uiteraard groter dan in het zwembad. In buitenwater is het slimmer om een zwembril op sterkte te gebruiken en je lenzen dus uit te doen. Maar ook zwembaden zijn niet honderd procent veilig. Zelfs in water met chloor kunnen ziekteverwekkers leven. ,,Zwemmen in chloorwater is over het algemeen minder risicovol dan zwemmen in een meer, rivier of de zee, maar het risico is afhankelijk van hoe goed het chloorniveau op peil wordt gehouden”, aldus Catt.

Acanthamoeba bacterie

De meest voorkomende infectie komt voort uit de Acanthamoeba bacterie, legt hij uit. Deze kan zich hechten aan je lenzen en vervolgens een ontsteking veroorzaken. Deze bacterie vind je zowel in buitenwater als in zwembaden. Zelfs korte blootstelling kan al genoeg zijn om een infectie te veroorzaken – ook zonder lenzen – maar met lenzen is de kans nog eens groter. In zeer zeldzame maar extreme gevallen – zo’n 2,5 op de 100.000 lenzendragers – kan de bacterie een dusdanig ernstige ontsteking veroorzaken dat het je zicht verslechtert.

Oplossing: zwemmen met daglenzen en goed schoonmaken

Om minder risico te lopen is het raadzaam om daglenzen te gebruiken. Onderzoek laat namelijk zien dat het risico op hoornvlieszweren toeneemt bij het gebruik van week- of maandlenzen in vergelijking met wegwerplenzen. Dit geldt ook wanneer er niet mee wordt gezwommen. Na het zwemmen met wegwerplenzen zou je deze direct weg moeten gooien. Het zou het beste zijn om de rest van de dag een bril te dragen of anders een fris setje lenzen in te doen. Mocht je geen daglenzen willen gebruiken, kun je lenzen het beste na het zwemmen uitnemen en goed schoonmaken met lenzenvloeistof.