Afgelopen woensdag vond de eerste Zwift Pro Tri Series 3 wedstrijd plaats en terwijl aanvankelijk Antony Costes en Lucy Charles tot winnaars uitgeroepen werden, is de uitslag ondertussen – met name bij de mannen – op de schop gegooid. Dat komt goed uit voor de Belgische triatleet Seppe Odeyn, want dankzij een aangepaste puntentelling schuift hij van een zesde plek op naar een tweede plaats. Daarbij is Costes niet langer de winnaar, maar de Canadees Jackson Laundry.

Er ontstond onrust na de eerste race van het seizoen aangezien veel mensen het oneerlijk vonden dat atleten die het looponderdeel van deze bike-run-bike oversloegen alsnog konden winnen dankzij een sterk fietsonderdeel. Zwift heeft de regels ondertussen aangepast en daarmee is het looponderdeel dus nu voor iedereen verplicht, ook in het geval een technisch probleem zich voordoet met de verbinding tussen Zwift en de loopband.

‘Zuur dat de frisse mannen, die niet hadden gelopen, er met de punten vandoor gingen’

Odeyn is zeer tevreden met deze verandering. “Het is goed dat ze de uitslag aangepast hebben”, vertelt de Belg aan 3athlon.be. “Blijkbaar was het lopen te lang en hadden ze dat fout berekend. Maar het was wel zuur dat de frisse mannen, die niet hadden gelopen, er met de punten vandoor gingen in race 3 (het afsluitende fietsonderdeel, red.).”

“Fijn dat ik nu alsnog tweede ben”, gaat Odeyn verder. “En ik ben uiteraard tevreden met mijn races. Ik was al heel trots dat ik mee mag doen en dat ze Kenneth (Vandendriessche, eveneens Belg, red.) en mij weer hebben gevraagd. Het tijdrijden heb ik goed getimed; ik kreeg vleugels toen ik Brownlee (Jonathan, red.) nog voorbij kon sprinten. Het lopen was nieuw voor mij, maar ik koos voor de tweede loopgroep. Het doel was vooral om aan te sluiten bij de frisse mannen.”

Jackson Laundry wint voor Seppe Odeyn

De Zwift Pro Tri van afgelopen woensdag had voor het eerst écht iets weg van een triathlon, aangezien de wedstrijd dus opgedeeld werd in drie onderdelen: fietsen, lopen en weer fietsen. In totaal namen echter vijf deelnemers niet deel aan het looponderdeel. Dit was mogelijk het gevolg van een technisch probleem. Atleten die het tweede onderdeel hadden overgeslagen, waren logischerwijs in het voordeel tijdens het afsluitend fietsonderdeel. Daarbij had Zwift een verkeerde berekening gemaakt waardoor de eerste meters van het hardlopen niet meetelde en dus het overall tempo zakte. Doordat dit later werd aangepast pakte onder andere Odeyn meer punten.

Terwijl er bij de mannen veel posities verschoven werden, ging dat bij de dames slechts om één plaats in de ranking: die van Kelsey Withrow. Aangezien de atlete sowieso weinig punten scoorde, had dit weinig invloed op de uitslag en zo bleef Charles dan ook ‘gewoon’ winnares bij de dames.

Om atleten voor volgende races meer tijd te geven om hun materialen goed in te stellen, verkort Zwift het looponderdeel van 5,7 naar vijf kilometer. Zo hebben atleten tussen de verschillende onderdelen iets meer ruimte om eventuele technische problemen nog snel te verhelpen.

De aangepaste uitslag van Race 1 van de Z Pro Tri Series 3 vind je hier