Robert Marchand fietste zichzelf naar een nieuw Wereld Record in zijn Age Group. In één uur tijd wist de Fransman 22,55 kilometer af te leggen. Mocht je nog niet onder de indruk zijn van deze snelheid, dan ben je dat ongetwijfeld wél met de wetenschap dat de Fransman maar liefst 105 jaar oud is. In 92 rondjes fietste de vrolijk geklede Merchant op een baan in Parijs het record in zijn leeftijdscategorie uit de boeken.

“Maar”, reageert Merchand in een interview met The Associated Press, “ik wist niet dat ik nog maar tien minuten over had. Anders was ik nog sneller gegaan en had ik een snellere tijd behaald.” Merchand sprong echter niet op zijn fiets om te winnen: “Ik ben hier niet om kampioen te zijn. Ik ben hier om mensen te laten zien dat je op 105-jarige leeftijd nog steeds kunt fietsen”, verklaarde Merchand aan Eurosport.

Merchand’s achtergrond

Merchand’s achtergrond is minstens zo bijzonder als zijn sportiviteit op deze hoge leeftijd, blijkt uit onderzoek van AP. Gezien zijn leeftijd maakte Merchand twee Wereldoorlogen mee. Merchand heeft in zijn leven als brandweerman gewerkt, bestuurde vrachtwagens in Venezuela en hij verhuisde later naar Canada om daar als houthakker te werken.

Eind jaren 60 keerde Merchand terug naar Frankrijk om daar verschillende baantjes uit te oefenen. Veel tijd om te trainen bleef er niet over, maar toen Merchand 68 jaar oud was en zijn leven wat rustiger werd, pakte hij de fiets uit de schuur. De 1,52 meter lange Merchand fietste verschillende keren van Bordeaux naar Parijs en van Parijs naar Roubaix. Ook fietste de atleet in 1992 van Moscow naar Parijs.

Gezonde levensstijl

De lange ritten bevielen hem wel, want enkele jaren geleden zette hij ook een record door meer dan honderd kilometer te rijden op honderdjarige leeftijd. Hoe hij dit zo goed vol kan houden? Merchand’s coach Gerard Mistler vertelt het AP dat het vooral komt doordat Merchand veel fruit en groenten eet, niet rookt, weinig drinkt, vroeg naar bed gaat en iedere dag beweegt.