Leanne Fanoy (foto: AsiaTri.com)

Dit weekend staat er een flink delegatie Nederlandse triatleten aan de start van het WK 70.3 Ironman. Bij de profs horen Jan Van Berkel en Evert Scheltinga tot de outsiders, want de ogen van de hele triatlonwereld zijn gericht op een nieuw gevecht tussen de WTS-topper Javier ‘DriveForFive’ Gomez en de Ironmanhelden Kienle en Frodeno. Bij de vrouwen is Daniela Ryf de absolute topfavoriete. Voor de Nederlandse triatlonfans wordt het vooral uitkijken naar de age group races. Onder de 29 Nederlandse age groupers zijn er namelijk een paar die van een podium mogen dromen.

We beginnen ons overzichtje bij de vrouwen. Met negen staan ze zondagochtend in Oostenrijk aan de start. De opvallendste dame is misschien ook wel de meest onbekende. Leanne Fanoy start met ambitie bij de F18. De Nederlandse verhuisde tien jaar geleden van Venhuizen naar Abu Dhabi en komt voornamelijk in Azië in actie. Zo was ze zesde overall in de 70.3 Ironman van Pataya, waarmee ze de age group wedstrijd won. Ook in de Challenge Bahrein was ze de allerbeste age grouper. Leanne trok deze zomer twee maanden naar Frankrijk om zich volledig klaar te stomen voor het WK 70.3. “De laatste week voel ik me gelukkig en gezond,” liet Leanne weten. “Mijn lichaam voelt sterk aan en het harde werk van de laatste weken begint zijn vruchten af te werpen. Ik ben dinsdag in Zell-am-See toegekomen, heb nog wat gezwommen en voel me er klaar voor. Ik kan nauwelijks wachten,” aldus de negentienjarige studente, Johnny Brownlee tot haar supporters mag rekenen:

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Laura Van Den Beucken
Laura Van Den Beucken

Bij de F25 wordt het uitkijken naar Laura Van Den Beucken. Ook zij is nauwelijks in Nederlandse triatlons te zien, want de Limburgse brengt het grootste deel van haar tijd door in Tenerife. Ze kwalificeerde zich in de 70.3 van Barcelona met een 25ste tijd overall en een derde plaats bij de F25. Bij de F30 zijn Hanneke Boon en Lenny Ramsey gekwalificeerd. Net zoals Laura en Leanne is het verhaal van Hanneke eveneens apart. Zij woont en werkt namelijk in Zweden waar ze universitair docent inspanningsfysiologie aan de universiteit van Halmstad is en zelf heel wat triatleten en andere sporters traint. Zij claimde haar spot voor het WK in de nieuwe 70.3 Ironman van Kronborg in Denemarken, waar ze vierde overall werd! Vorig jaar won ze overigens de OD triatlon in Almere. Ook Lenny Ramsey is een in Nederland nobele onbekende, want ze woont in Saint-Louis, in de Verenigde Staten. Lenny pakte brons in haar age group in de 70.3 van Florida.

Sandra Wassink Hitzert podium Klazienaveen
Sandra Wassink Hitzert met zilver op het NK (foto: Team4Talent)

Sandra Wassink-Hitzert is misschien wel de grootste kanshebster op Nederlands eremetaal. Ze pakte zilver op de 70.3 IM Aix-en-Provence en kwalificeerde zich zo al redelijk vroeg dit seizoen voor het WK. In plaats van rustig naar Zell-am-See toe te leven, kwam de Nederlandse Z3R0D-topper nog in actie op het NK MD in Klazienaveen vorige week. Daar werd ze knap tweede. Eerder dit seizoen won ze de prestigieuze kwarttriatlon van Brugge in België. Ze was er ook tweede in Aarschot (achter Alexandra Tondeur, zondag één van de outsiders op het WK bij de pro’s) en in Lommel. In dezelfde leeftijdscategorie vinden we Sarah Peltier, een Amerikaanse met dubbele (Nederlandse) nationaliteit. Zij werd 8ste in haar AG in de 70.3 van Oceanside. De drie oudste Nederlandse vertegenwoordigsters zijn Jane Mak en Marijke Zeekant bij de F55 en Janet Van Woudenberg bij de F65. Zeekant, die zich net als Wassink-Hitzert volop inzet voor het Giathlon-initiatief, was dit weekend nog actief op het NK Sprint in Veenendaal met de dames van De Dolfijn Amsterdam. Janet Van Woudenberg verdeelt haar tijd tussen de States en Nederland en kwalificeerde zich dit jaar in de 70.3 van Utah.

Peter Res tegen Carlo Van Lienden

Peter Res (foto Christie Brouwer)
Peter Res (foto Christie Brouwer)

Bij de mannen zitten de twee opvallendste namen bij de M35. Hoewel de strijd tussen Edwin Ophof en Pim Veeger bij de M50 er ook mag wezen. De twee kleppers krijgen het gezelschap van Nicolaas Krijgsman. Maar we hadden het dus over Peter Res en Carlo Van Lienden, die samen met Daniel Nagel en Jos Balk in de M35 categorie starten. Res is in vorm. Hij kwalificeerde zich in de 70.3 Ironman van Boulder met een 20ste plaats overall en zette eind juni nog een sterke prestatie neer op de halve ICAN in Amsterdam, waar hij vierde werd.

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

De jongste age grouper is Mark Muller. De atleet uit Holten was de 5de age grouper in de 70.3 van Denemarken en schreef daarmee de M18 categorie op zijn naam. Bij de M30 zijn Niels Esmeijer en Ruben Van Zeijl van de partij. De M40 is met de M35 de best bezette categorie met Jeroen Nieuwkoop, Dennis Van De Worp, Eddy Van Leeuwen en de Britse Rotterdammer Mark Wilson. Bij de M45 starten Marcel De Graaf en Michel Pawlicz.

De oudste vier mannen komen uit in de M55 met Peter Van Ravenswaaij en Willehard Wortelboer, in de M60 met Frederik Riemersma en de oudste Nederlander is de bekende triatleet Mink Zeilstra die bij de M65 voor een topprestatie gaat.

Beste Nederlanders en medaille spiegel

Met deze grote groep is de kans groot dat het beste Nederlandse resultaat ooit bij de mannen zal verbeterd worden. Wim van den Broek snorde voor ons op dat Bert Veldhuis in 2009 de best geplaatste Nederlander was met een 86ste (!) plaats. Yvonne Van Vlerken is de beste Nederlandse vrouw aller tijden op het WK 70.3. Zij werd vijfde in 2006.

Wim zocht ook even de medaille spiegel op:

1.Australie 5-1-5

2.Duitsland 4-2-0

3.GB 3-3-3

4.USA 2-5-5

5.Canada 1-2-4

6.Nieuw-Zeeland 1-1-1

7.Zwitserland 1-1-0

8.Spanje 1-0-0

9.Argentinie 0-1-0

9.Italie 0-1-0

9.Tjechische Rep. 0-1-0

Meest succesvol: Craig Alexander, Michael Raelert, Sebastian Kienle en Melissa Hauschildt: allen tweewereldtitels.

Beste Belgen: Bart Aernouts zesde in 2012 en Sophie de Groote twaalfde in 2011.

De wedstrijd is vanaf zondagochtend live te volgen op Ironmanlive.com