In de coronatijd zagen we al redelijk wat triatleten extreme fietsuitdagingen aangaan, maar deze bizarre rit van ultrafietser Jack Thompson spant de kroon. De Australiër brak eerder deze maand in het Spaanse Valencia het Wereldrecord ‘zeven dagen fietsen’. Maar liefst 500 kilometer fietste de atleet per dag om het record op zijn naam te mogen schrijven. Aanvankelijk zou de atleet iedere dag vier rondjes van 125 kilometer rijden, maar uiteindelijk werden dat twaalf tot dertien rondes van 40 kilometer per dag. Dat was dus goed voor een totaal van 3505 kilometer in één week.

Drie ‘Everestings’ in drie dagen

Dit was niet de eerste extreme uitdaging die de Australiër aanging. Vorig jaar nog deed hij drie ‘Everestings’ – het fietsen van het aantal hoogtemeters van de Mount Everest, 8848 meter – in drie dagen in drie landen. Daarmee tikte de atleet 880 kilometer en 26.768 hoogtemeters weg in 71 uur. Dit jaar had hij eigenlijk het plan opgevat om de Tour de France achterna te jagen. Hij zou de renners tien dagen voorsprong geven en vlak achter ze in Parijs finishen. Dat plan ging vanwege corona niet door en dus legde de ‘Aussie’, die sinds 2020 in Spanje woont, zich toe op het Wereldrecord van één week fietsen.

Hij plande zijn wereldrecordpoging in Valencia waar hij een parcours van 125 kilometer had uitgetekend dat hij vier keer per dag zou rijden. Door de smalle wegen en drukke verkeersomstandigheden werd hij na twee dagen echter gedwongen om een rondje van 40 kilometer uit te stippelen. Deze zou hij dan twaalf tot dertien keer per dag fietsen. Na één week stopte de teller op 3505 km: een nieuw Wereldrecord voor een ‘niet-ondersteunde wielrenner op een UCI-goedgekeurde fiets’.

McChicken van McDonalds

Het verhaal van Thompson is er één van extreme uitdagingen. Na het afkicken van een drugsverslaving begon hij opnieuw met fietsen en dat nam al snel extreme vormen aan. In 2013 verbleef hij zelfs een jaar in België om daar het wielerseizoen van dichtbij mee te maken. Sindsdien volgde de ene na de andere uitdaging. ,,Mijn vader had ooit als doel gesteld om rond de wereld te fietsen. Elk jaar vertrok hij en deed hij een stukje. En ik dacht, ik ga ook zoiets doen”, aldus Thompson.

Tijdens zijn recordpoging in Valencia schakelde Jack, na twee dagen fietsen op het oorspronkelijke parcours, over naar een kort rondje rond zijn woonplaats. Dat betekende overigens meer klimmen en dat op een moment dat zijn maag de rijst en sportdrank niet meer aankon. ,,Gelukkig bezorgde mijn crew mij McChicken burgers van McDonalds. Het is iets wat ik normaal gezien nooit eet, maar het bezorgde me opnieuw energie. Na tien McChickens voelde ik me beter en kon ik weer gewone voeding zoals pasta eten.”

‘It’s OK not to be OK’

Gelukkig waren de maagproblemen de enige problemen voor Thompson. Zeven dagen lang bleef hij gespaard van pech en aangezien hij rond zijn eigen huis fietste, was er genoeg ruimte voor verzorging en slaap. Alleen de vijfde dag zag hij enorm af toen de wind opstak en het fel regende, maar hij zette door.

Je vraagt je af waarom iemand in hemelsnaam zo’n zware inspanning wil leveren. Thompson gebruikt regelmatig de hashtag ‘#ItsOkNotToBeOk’. En daar heeft hij een bijzondere reden voor: ,,Als wielrenners omarmen we het feit dat we kunnen afzien op de fiets. Wat is het zwaarste, wie kan er het langste afzien? Waarom kunnen we dat ook niet associëren met dezelfde trots om te kunnen zeggen dat je ook afziet in het dagelijkse leven en dat je daar niet zwak door wordt”, aldus Thompson.