Strava onderging de afgelopen maanden een aantal grote veranderingen en daar komt er nu nog eentje bij: het standaard uitschakelen van de functie ‘Flyby’. Met deze voor de meeste triatleten welbekende functie kun je na je training zien waar andere atleten eventueel je pad gekruist hebben. Nu Strava deze functie standaard uitschakelt – het werkt alleen nog wanneer je hem zelf aanzet via je instellingen – kom je een stuk minder atleten tegen.

Zoals vaker schakelde Strava de functie geruisloos uit en dus ontdekten gebruikers het pas zelf toen hun Flyby overzicht opvallend leeg bleef. Eén van die Strava-gebruikers voelt zich sindsdien een beetje eenzaam. ,,Strava is iets raars aan het doen met de Flyby feature”, schrijft de gebruiker op Twitter. ,,Het lijkt erop dat mijn instellingen veranderd zijn van ‘zichtbaar voor iedereen’ naar ‘zichtbaar voor niemand’ en de ‘zie Flybys’ knop is weg. Terugschakelen naar ‘zichtbaar voor iedereen’ zorgde ervoor dat deze terugkwam, maar ik woon nu in een spookstad…”

Voorheen waren alle gegevens van een gebruiker zichtbaar wanneer deze persoon jouw pad kruiste tijdens een training. Al volgde je elkaar niet, dan had je alsnog inzicht in iemands trainingen. Om privacyredenen zag Strava zich genoodzaakt dit uit te schakelen. Zeker aangezien veel mensen wellicht niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van de functie.

Al heeft Strava goede redenen om Flyby uit te zetten, zijn er toch veel Strava gebruikers die er van balen. Doordat veel mensen namelijk niet weten dat de functie tegenwoordig standaard uit staat, zullen ze hem ook niet heractiveren. Zo zijn er op het moment nog nauwelijks atleten terug te vinden in Flyby en daalt de waarde van de functie.