Na verschillende pogingen slaagde de 71-jarige Jeannie Rice er in het Age Group wereldrecord op de halve marathon te verbreken. De Amerikaanse finishte vorige week zaterdag de halve marathon van Akron in een tijd van 1:37:07. Hiermee verbrak zij een record uit 2014 van 1:37:38, toen gelopen door de Australische Lavinia Petrie.

Toen Rice na achttien kilometer op haar horloge keek en een split van 4:23 min/km waarnam, wist zij dat het er goed voorstond. Ondanks dat haar tempo in de tweede helft iets daalde, liep zij hard genoeg om dit record binnen te slepen. ,,Ik voelde mij goed en deed het. Het was geweldig. Ik ben zo blij”, vertelt Rice in een interview met Runner’s World.

80 tot 100 kilometer per week 
Met een indrukwekkende trainingsomvang van 80 tot 100 kilometer per week en een ongekend doorzettingsvermogen als basis, deed zij eerder al verschillende recordpogingen. Zo stopte zij de klok op 1:38:42 tijdens de halve marathon van Naples, Florida. De hitte en hoge luchtvochtigheid weerhielden haar toen van het gewenste resultaat. Toen zij een maand later, in februari, een nieuwe poging deed in Fort Myers en aanvankelijk slaagde, moest Rice achteraf wederom een teleurstelling verwerken: haar prestatie werd niet goedgekeurd vanwege een te kort parcours. Driemaal was helaas geen scheepsrecht, in een derde poging – op een heuvelachtig parcours – kwam Rice niet lager dan 1:39:41.

(tekst gaat verder onder foto)

De afgetrainde Rice bij de finish van de Akron halve marathon. (Foto: Enduro Photo Courtesy of the Akron Marathon)

Poging vier
Een dag voor haar vierde poging in Akron, verkende zij het parcours met de auto en raakte zij enigszins nerveus bij het zien van de vele heuvels: ,,Ik was niet zeker van mijn zaak, maar ik dacht ‘ik ga gewoon mijn best doen’. Dat is alles wat ik kan doen.” ‘Haar best’ bleek voldoende, en zo slaagde zij na haar vierde poging met vlag en wimpel. Na dagenlang te staren naar het voormalig wereldrecord dat aan de koelkast hing, kan Rice eindelijk zeggen dat zij deze heeft verbroken. Nu de Amerikaanse deze heeft verbroken zal het nummer worden vervangen door haar eigen record: ,,Daar ga ik nu achteraan.”

Wereldrecord op de hele marathon
Rice is nu niet alleen in het bezit van een AG wereldrecord op de halve marathon, maar ook op de hele. Deze pakte zij al in oktober 2018 tijdens de Chicago Marathon die zij in 3:27:50 uur aflegde; bijna acht minuten sneller dan het voormalig record.

Hardlopen om af te vallen
De Amerikaanse begon pas in haar 35e levensjaar met hardlopen om – in eerste instantie – af te vallen. Ze wijdt haar succes aan het feit dat zij nooit last heeft van blessures en het – sinds kort – verhoogde tempo dat zij toepast in lange looptrainingen. Laatstgenoemde zou volgens Rice ook bijdragen aan haar snellere looptijden.

,,Ik denk dat dit de enige reden is waarom ik al die jaren al nette tijden kan lopen”, zegt Rice die altijd gezond is geweest met uitzondering van een knieblessure door een val met de fiets, jaren geleden. ,,Ik ben gezegend en heb veel geluk gehad.”

Nieuwe doelen 
Met twee wereldrecords in de boeken, focust Rice zich nu op het verbeteren van haar eigen tijden. Haar eerste poging vindt plaats tijdens de marathon van Berlijn in september. Daarnaast droomt de atlete ook al over de marathon van Thailand, en de Tokyo en Boston marathon van 2020. ,,Ik ga naar Berlijn voor de marathon. Als ik mijn eigen wereldrecord met een minuut of zelfs maar een halve minuut kan verbreken, zou ik al blij zijn.”