Eerder deze maand deelden wij berichten over een agressieve snoek in Drenthe en Roth en een 2,27 meter lange meerval in Enschede. Daar kwamen veel comments op binnen van angstige triatleten. Dus als je dit leest en soms zenuwachtig de zwemtrainingen in buitenwater afwerkt: je staat niet alleen! Wederom kwamen er vele reacties binnen toen wij deze week in een poll op Instagram triatleten vroegen of zij wel eens angstig zijn tijdens het zwemmen in buitenwater. Daar zaten een paar bijzondere en grappige reacties bij: van bevers tot ontbindende lijken en diepzeemonsters.

Ontbindend lijk
Toch wel de meest opvallende reacties kwamen van atleten met angsten voor lijken. Zo reageerde Adham: ,,Irreële angst: dat er ineens een lijk aan m’n teen hangt.” Ook Angelo Schrijnemaekers lijkt veel spannende films te hebben gekeken: ,,Ja”, reageerde hij op de vraag of hij wel eens bang is. ,,Om een ontbindend lijk in mijn gezicht te krijgen.” Iwan Brink is ook bang om ‘iets of vooral iemand’ op de bodem tegen te komen.

Een beverbotsing 
De meerderheid van de reacties komt uiteindelijk toch neer op angst voor beesten. Van vissen zoals grote meervallen of een snoek, tot haaien, kwallen en zelfs een bever. Dat laatste maakte ‘Maryvonne83’ opvallend genoeg zelfs mee: ,,Eén keer. Toen botste een bever tegen mij op in de Vaart.” Verder heeft ze gelukkig nooit angst, voegde ze daar aan toe. Tijmen Smit reageerde bang te zijn voor zwanen. De onschuldig ogende dieren kunnen dan inderdaad ook wel behoorlijk boos en beangstigend uit de hoek komen. Sjoerd Haas vertelde dat er in zijn zwemplas wel eens een ‘gekke, lange slang’ is gevonden. Dat lijkt ons ook geen prettig idee!

Diepzeemonsters
Behalve bang voor slangen is Haas ook wel eens angstig voor boten. Dit is misschien nog wel de meest terechte angst van allemaal. Marten Visser herkent zich hier in: ,,Vooral in onbekend water… onverwachte dingen zoals ondieptes, boten, kabels, etc.” Aan de reactie van Nelleke Baldé te zien, is open water zwemmen niet helemaal haar ding: ,,JAAA!”, reageerde zij dan ook op de vraag. ,,Voor al die diepzeeMONSTERS die speciaal daar zijn om mij te grijpen!” ‘Timo_tri’ omschrijft zijn angst op passende wijze: ,,Ben altijd bang dat ik te langzaam zwem. Maar meestal meervalt het mee.”

Te traag zijn
Te langzaam zwemmen is nog zo’n terechte angst voor veel atleten; we trainen tenslotte vaak om snel(ler) te zijn. Stijn Jansen is dan ook met hele andere zaken bezig dan enge vissen. ,,Dat ik er weeeer niet bij zit”, is de atleet zijn grootste angst.

Wat je niet ziet, maar wel voelt
‘Ramon_lwd’ heeft gelukkig zelf niet zoveel last van angsten, maar de mensen om hem heen daarentegen wel: ,,De mensen aan de kant denken steeds dat ik dood ga”, grapt hij met rollende ogen. Astrid Olthuis slaat de spijker op zijn kop. Waar zij bang voor is? ,,Voor alles wat ik niet zie”, reageert zij met een lachende emoticon. Dit kan ‘Bapeklif18’ beamen. ,,Voor alles wat ik niet kan zien maar wel kan voelen”, grapt zij.

Vishaken en eigenlijk gewoon alles
‘Rosalinew’ is eigenlijk voor bijna alles wel bang. ,,Jaaaa: waterplanten, vissen, krabben, kwallen, gewoon plastic. Wat niet eigenlijk”, reageert zij. Jens van Looveren voegt ook nog een opvallende angst toe aan dit al lange lijstje: ,,Dat er een vishaak in mijn mond of gezicht terecht komt, bijtende vis of iets aanraken.”

Er zijn gelukkig ook nog mensen die onbezorgd genieten van een training in open water: zoals ‘Fraussenj’ en Rick Moezelaar. Zij maken zich nergens druk om.